Враца се подготвя за Маратон на четенето 2024, вижте програмата

Враца се подготвя за Маратон на четенето 2024, вижте програмата Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца обяви програмата си за тазгодишното издание на Маратон на четенето 2024 г., който се провежда в града за деветнадесети път, в дните от 2 до 23 април.
Началото на Маратона ще даде детската писателка Петя Александрова, която ще бъде специален гост в Международния ден на детската книга – 2 април. Срещата започва в 10:30 ч. в Детски отдел, а най-малките читатeли ще чуят лично от авторката откъси от любимите й книги, сред които „Какво прави вятърът, когато не духа” (изд. „Фют“) и др.
На 3 април в града пристига историкът проф. Петър Стоянович, който ще представи книгата си „Несвършващо време. Спомени“ (изд. „Книгомания”). В нея авторът разказва историята на своя род, за София през 70-те, 80-те и 90-те години, за пътуванията и впечатленията си от Виена, където следва история, а по-късно защитава и докторат по философия. За първи път той разказва подробно за Иван Стоянович – Аджелето и д-р Петър Стоянович, за „борбата с домашните легенди“, за родителите си – Иван Стоянович, кинокритик, журналист и писател, и актрисата Ани Бакалова, за личните си спомени от „благините на социализма“, както ги нарича с ирония. Срещата започва в 17:30 ч. в „Обща читалня“.  
На 4 април краедедът на Регонална библиотека „Христо Ботев“ – Враца Калина Тодорова ще проведе краеведска разходка „Пролетни празници“ и ще представи сборник „По дрехите посрещат“ в Народно читалище „Фар – 1930“ в село Паволче.
Учениците от първи до четвърти клас ще могат да се включат в мобилната игра „Приключения с книги“, която ще се провежда с помощта на елекрическия библиобус, на място в началните училища във Враца, след предварителна заявка на сайта на библиотеката: https://libvratsa.org/zapazi-bibliobus/ Играта е планирана за периода 8 – 19 април.
От 15 до 19 април срещите ще са насочени към учениците от основен и среден курс. В рамките на тези дни, учителите ще могат да изнесат часовете си от сградите на училищата и да гостуват в Тийн зала или „Обща читалня“ под мотото „Един учебен час с творчеството на….“. Досега има подадени заявки за часове, посветени на Шекспир и видни композитори, създали запомнящи се валсове.
Отново от 15 до 19 април, бибилотечните и информационни специалисти от Тийн зала и „Обща читалня“ са подготвили за учениците от 8. до 12. клас образователна игра-предизвикателство „Книги на 70“ – Талев & Толкин”. Тийнейджърите ще научат любопитни факти за живота и творчеството на писателите Димитър Талев и Дж. Р. Р. Толкин, както и за емблематичните книги, които тази година навършват 70 – „Преспанските камбани“, „Задругата на пръстена“ и „Двете кули“.
На 20 април ще се проведе втората от серията работилници за емоции за родители на деца от 0 до 7 години, организирани от Детски отдел и детски психолог Надежда Евгениева. Този път темата е посветена на агресивното, предизвикателното поведение и лъжата при малките деца. Работилницата започва в 11:00 ч., в Детски отдел. 
Маратонът ще завърши с поредното издание на „Нощ в библиотеката“ 2024, което ще се проведе в Световния ден на книгата и авторското право – 23 април, с начало в 18:00 ч. Вечерта ще бъдат организирани различни игри, свързани с книгите и четенето и среща с автор, а по традиция Нощта ще завърши с прожекция на нов игрален филм.
В рамките на Маратона, всички посетители до 18 години ще получат едногодишен абонамент за всички отдели и ресурси на библиотеката.
Пълната програма ожете да видите в галерията по-долу. 
25.03.2024, 15:57 часа
515 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha