ПП-ДБ: Готови сме да реализираме втория мандат с ГЕРБ–СДС

ПП-ДБ: Готови сме да реализираме втория мандат с ГЕРБ–СДС Ген. Атанас Атанасов заяви, че от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) са готови за общ мандат с ГЕРБ-СДС. 
По време на гласуването в Народното събрание за отказа на Мария Габриел като кандидат за министър-председател, Атанасов прочете това, което парламентарната му група адресира към ГЕРБ–СДС:
„По Конституция предстои да бъде връчен втори мандат за съставяне на правителство. Ние потвърждаваме готовността си да реализираме този мандат, като национален и общ с ГЕРБ–СДС. Готови сме да го направим при спазване на ангажиментите, които поехме заедно преди 9 месеца. Подписване от председателите на двете парламентарни групи на споразумението, съдържащо гаранции за реформи в съдебната система, регулаторите и службите за сигурност с ясни дати за изпълнение. Министър-председател - взаимно приемлива кандидатура, излъчена от ГЕРБ–СДС“.
"Настоящият състав на Министерския съвет доколкото в рамките на преговорите за реализирания първи мандат се установи, че страните не могат да постигнат съгласие за промени в състава така, както се изисква спрямо първоначалните ни взаимни ангажименти за формиране на ротационно управление. Запазване на досегашната структура на МС“, каза още Атанасов.
Преди гласуването за отказа на Габриел като кандидат за премиер Атанасов заяви: „На първо място си задавам въпроса какво би станало, ако днес залата не подкрепи това решение. Днес е един облачен ден за българската демокрация. Дали би могло слънцето да пробие в тези облаци зависи от тази зала или ще последва буря с градушка“.
По думите на Атанас Атанасов „това не е покана за допълнителни преговори, извън посочената рамка“. „Това е предложение за готовност да изпълним ангажиментите, които поехме преди 9 месеца", допълни той.
26.03.2024, 11:09 часа
252 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha