Решено! Габриел няма да е премиер, правителство няма да има

Решено! Габриел няма да е премиер, правителство няма да има Депутатите приеха заявлението на Мария Габриел, с което тя се отказа от номинацията си за премиер, както и да предложи състав и структура на Министерски съвет.
За решението, внесено от ГЕРБ, гласуваха 226 депутати и от управляващите, и от опозицията, против нямаше.
По време на дебата нито един народен представител от ГЕРБ не взе думата.
Преди началото на заседанието лидерът на партията Бойко Борисов обясни къде са били пробойните по време на преговорите за ротацията.
Той призна, че много е искал да има правителство и е направил компромиси, въпреки несъгласието на преговорния екип на ГЕРБ, но от ПП-ДБ са искали да узурпират цялата власт.
Стигнало се дори дотам, че министри от други държави му се обаждали от името на Кирил Петков, за да оказват натиск относно това кой да е МВР шефът.
Въпреки заявката на Борисов, че депутатите от ГЕРБ няма да подкрепят правителство с втория проучвателен мандат, от ПП-ДБ официално предложиха на ГЕРБ той да е национален и премиерът да е излъчен от партията на Бойко Борисов.
"Ние потвърждаваме готовността си да реализираме втория мандат като национален, съответно общ с парламентарната група на ГЕРБ-СДС", каза съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов от парламентарната трибуна.
По думите му това би означавало да се спазят ангажиментите, които двете коалиции са поели преди 9 месеца.
Атанасов обясни, че това може да се случи, ако се спазят следните рамки - подписване от председателите на двете парламентарни групи на споразумението, съдържащо гаранции за реформи в съдебната система, регулаторите и службите за сигурност, с ясни дати за изпълнение, министър-председател - взаимно приемлива кандидатура, излъчена от ПГ на ГЕРБ-СДС, както и запазване на досегашната структура на Министерския съвет.
Той отсече, че това не е покана за допълнителни преговори, а предложение с израз на готовност да изпълнят ангажиментите, които  са поели публично преди девет месеца.
ПП-ДБ дадоха срок на ГЕРБ до връчването на втория мандат от президента Румен Радев.
Атанас Атанасов подчерта, че при отказ от страна на ГЕРБ ще смятат, че са изпълнили задълженията и ще върнат неизпълнен мандат на президента.
Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков предупреди депутатите, че ще бъде най-голямата грешка, ако приемат като молба изказването на Атанасов.
Той призова ГЕРБ-СДС да спазят думата си отпреди девет месеца.
"Най-важното е всяко действие да го правиш не от страх, алчност, а от чувство за дълг и колеги, няма да влизам в преговорни процеси, 20 дни дискусии“, обяви Петков.
Преди дебата в пленарната зала съпредседателят на ДПС Делян Пеевски отсече, че отиваме на предсрочни избори, а всичко останало е фарс и мъка. Той призова политиците да запазят достойнството.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова също отсече, че изходът е в предсрочен вот, защото този парламент е изчерпан. Тя настоя, че социалистите няма да участват в разговори за втория мандат и не искат и третият, който е последният или спасителният.
26.03.2024, 11:36 часа
274 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha