Красен Станчев обясни колко ще ни струва преминаването към еврото

Красен Станчев обясни колко ще ни струва преминаването към еврото Публикуваният за обществено обсъждане проектозакон за въвеждане на еврото показва начина, по който една банкнота се сменя с друга. Това заяви икономистът Красен Станчев в ефира на БТВ. 
Законопроектът за приема се очаква много отдавна. Обсъждането ще бъде нормално. Лихвите са споменати в анализа. Те не могат да бъдат споменати в самия закон, каза още той. 
Анализът на въздействие на закона показва, че разходите по смяна на банкноти и цените ще струва около 1 мрд. 200 хил. лв., смята Станчев. 
Анализът на законорпоекта се опитва да направи списък с пози и негативи след приемане на еврото. Сред позитивите са безплатно превалутиране, инвестиции, намаляване на лихвите, България става легитимен ползвател на средста на подкрепа от ЕС и Европейската банка, добави икономистът. 
По думите му намаляването  на лихвите може да бъде голям проблем. "При смяна на правителства, някой може да се отпусне и да започне да взима кредити. Схемите за подкрепа могат да стимулират онези, които искат да се наредят първи на опашки за субсидии. Това не е добре за икономиката", смята Красен Станчев.
Съставът на Централната банка трявба да осатне и да си върши работата. Министъра на фиансите трябва да си върши работата. България е включена в Международния сив списък за прането на пари. България трябва да излезе  от там, за да може да влезе в еврозоната. Друго, уникално изискване за България е върховенството на закона, отбеляза още Станчев.  
27.03.2024, 12:18 часа
292 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha