61% от българите са убедени, че нови изобори няма да променят нищо

61% от българите са убедени, че нови изобори няма да променят нищо За голямото мнозинство от българите нови избори няма да променят нищо. Това показват данните от допитване, проведено от "Галъп" за БНТ.
За 61% няма да се промени нищо, ако отидем на нови избори.
Почти всеки пети или 21% смятат, че предсрочният вот само ще задълбочи политическата криза. Едва 15% са на мнение, че те ще доведат до разрешаване на кризата.
3% са отговорили с не знам.
Президентът Румен Радев ще връчи втори мандат за съставяне на правителство на втората по големина политическа сила в 49-то Народно събрание „Продължаваме промяната-Демократична България“, но с минимален шанс тя да го реализира, предаде репортер на БГНЕС.
След като парламентът гласува край на мандата на Мария Габриел вероятността за сформиране на правителство става все по-малка и по-малка, а предсрочните парламентарни избори се очертават да се проведат с европейските или в близост до тях.
Първият мандат беше връчен 18 март, а на следващия ден Мария Габриел върна изпълнена папка с имената на министрите. Въпреки това съгласие по тях така и не беше постигнато.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че се е съгласил с всички искания на своите партньори, включително оставането на Асен Василев, Тодор Тагарев и Румен Радев на постовете, които са заемали, но допълнителното искане за отстраняване на вътрешния министър е преляло чашата на неговото търпение, както и опитите за оказването на натиск, включително по линия на външни фактори. „Много исках да има правителство. До последния момент ПП-ДБ бяха нахални, искаха да узурпират цялата власт. Два пъти Мария Габриел отива и им казва, че счупват всичко… Така официално взехме решение да защитим институциите, хората, демокрацията. Сега ПП-ДБ имат огромен шанс“, заяви Борисов.
ПП-ДБ искат да реализират втория мандат като национален с ГЕРБ. Поканата беше отправена от парламентарната трибуна от Атанас Атанасов, един от лидерите на коалицията ПП-ДБ.
Той заяви, че поста на премиер ще бъде даден на ГЕРБ-СДС. Става дума за взаимноприемлива кандидатура. Министрите ще бъдат досегашните, „доколкото в рамките на преговорите за реализиране на първия мандат се установи, че страните не могат да постигнат съгласие за промени в състава, така както се изисква съгласно първоначалните ни взаимни ангажименти за формиране на ротационно управление и в проектоспоразумението“. Структурата на МС съвет също ще се запази. Атанасов уточни, че не става дума за преговори. „Това предложение е израз на готовност да изпълним ангажиментите, които поехме публично преди 9 месеца. Имаме конституционен, политически и граждански дълг да предложим реалистична формула за предотвратяване на нова парламентарна криза и го правим. Дългът към България ни кара да сме отговорни и да използваме и последния шанс, който ни дава Конституцията и да направим последен опит да не хвърляме държавата в криза и поредица от избори“, разясняват от ПП-ДБ. В случай че получат отказ, ПП-ДБ ще върнат мандата неизпълнен.
От партията на Борисов официално отговориха на предложението за общ, национален мандат така: „Няма да участваме в опити за съставяне на правителство с втория и третия мандат. Нека българските граждани, чрез избори решат кой и как трябва да управлява България“.
В отговора си те припомнят цялата хронология на преговорите за ротацията, от която става ясно, че ПП-ДБ са „взривили крехкото равновесие“ и са „потъпкали доверието“, което двете коалиции са се опитали да изградят помежду си.
27.03.2024, 13:19 часа
121 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha