Кабинетът в оставка предлага забрана за нови болници

Кабинетът в оставка предлага забрана за нови болници Макар че правителството е към края си, работата не спира и днес министрите се събраха на редовно заседание с дневен ред от 29 точки, сред които и важни промени в закони.
"В оставащите дни ще мобилизираме всички усилия на правителството да придвижим най-важните решения в полза на хората и бизнеса, дори и в среда на предизборна кампания без редовно правителство", обяви премиерът в оставка акад. Николай Денков. За разлика от предните дни двамата с Мария Габриел в сряда демонстрираха "бонтон" и се поздравиха, разменяйки си усмивки.
Премиерът в оставка обясни защо на финала си кабинетът се опитва да прокара важни поправки във важни закони - имало ключови области като здравеопазването, които не бива да не стават жертва на политическата нестабилност. "Днес ще предложим промени в Закона за лечебните заведения - забрана за разкриване на нови болници до утвърждаване на новата здравна карта в страната. Националната здравна карта показва реалните потребности на хората в различните региони", посочи акад. Денков. И поясни: "При сегашната ситуация, в която няма ограничение за разкриване на нови болници, в някои региони и области се оказваме с ненужно много болнични легла на фона на липсващ персонал, а в други области хората нямат достъп до здравни грижи", подчерта министър-председателят в оставка. 
Той добави, че следващото правителство може и трябва да завърши процеса по нова Национална здравна карта (сегашната е от 2018 г.) за около два месеца. 
"Ще дадем възможност на НЗОК да планира възможно най-ефективно нейните ресурси спрямо реалните нужди на хората", заяви в предизборен стил акад. Денков.
В богатия дневен ред на министрите са включени приемане на план за намаляване на бюрокрацията, попълване на вакантно място в комисията по стоковите борси,  изменение на стратегията за превенция на престъпността, промени в Търговския закон и Закона за индустриалните паркове и мн. др.
27.03.2024, 13:51 часа
181 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha