Редят изложба в Чипровци, посветена на 400-годишнината на местно училище

Редят изложба в Чипровци, посветена на 400-годишнината на местно училище Изложба, посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в Чипровци, ще бъде открита на 29 март. Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров, който живее в близкото до Чипровци село Железна, и Марио Бондоков от Брегово. 
"Идеята на изложбата е да се покаже, че през годините хората в Чипровци са държали на познанието и са подкрепяли училищното дело в града", обясни Владислав Чавдаров. Той е бивш възпитаник на Основно училище "Петър Парчевич", там учи до осми клас, а преди няколко години се завръща, но вече като учител по изобразително изкуство.
"На първо място изложбата ни е по случай юбилея на училището в Чипровци, което тази година навършва 400 години и точно затова искахме да използваме момента, за да подкрепим самия юбилей и да покажем, че през дългите периоди на времето хората са имали желание да запазят знанията, да ги предават на децата си, защото е имало доста различни моменти в историята на Чипровци, имало е трудни моменти, в които хората се е налагало да напускат, след това да се връщат и затова да покажем, че може да е едно хубаво и силно място", каза още той.
"Изложбата ще включва разнообразни картини - работа с акварел, с въглен, бои, дигитални рисунки, направени на компютър", обясни Владислав Чавдаров. Собственият си стил той определя като разнообразен.
"За да не се ограничавам само с един, затова казвам, че ще има творби с акварелни бол, само с туш или сангин, което е вид въглен, и на платна, което е класическият вариант, с хубави акрилни бои. Но главно да представляват училищното дело, познанието и труда на хората. Защото през годините не винаги е имало училищни сгради и се е преподавало дори в частните къщи на хората - затова казвам, че е бил дълъг и труден период, в който хората все пак са съумели да образоват децата си", допълни Чавдаров.
Това не е първата изложба, която Владислав Чавдаров представя - зад гърба си има още две изложи, отново съвместно с Марио Бондоков, с които ги събира следването - срещат се докато учат рисуване в благоевградския университет "Неофит Рилски".
В изложбата Марио Бондоков ще участва с няколко творби - дигитални рисунки. 
Изложбата ще бъде открита на 29 март от 16 ч. в централната експозиционна зала на Историческия музей в Чипровци.
28.03.2024, 15:45 часа
159 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha