БЧК-Видин започна раздаването на хранителни помощи на близо 12 хил. души от областта

БЧК-Видин започна раздаването на хранителни помощи на близо 12 хил. души от областта Българският Червен кръст във Видин започна раздаването на хранителни продукти на 11 971 уязвими жители на област Видин, каза директорът на областната организация Цветелина Петрова.
Всички лица, които ще бъдат подпомогнати, са подадени от Агенция „Социално подпомагане“ (АСП). Едночленните и двучленни семейства ще получат по един хранителен пакет. Втората група са тричленни и по-големи семейства, за които са определени по два хранителни пакета, допълни Петрова. 
Раздаването ще се извършва по график за всяка от 11-те общини на областта. В община Ружинци, град Дунавци и селата от община Видин акцията започва днес, в Грамада – на 5 април, в Белоградчик – на 9 април, в Чупрене – на 10 април, Макреш – 11 април, Брегово – 16 април, Бойница – 22 април, Кула – 23 април, Ново село – 25 април. В пункта в с. Арчар хранителните продукти ще се раздават на 12 април, а в град Димово – на 18 април, уточни Петрова. Тя допълни, че пунктът във Видин е на ново място – областния склад на БЧК (в бившето ОКС), а раздаването е планирано за 15 април.
По думите ѝ същите хора, включени в списъците на АСП, през месец юни трябва отново да отидат до пунктовете, за да получат и санитарни материали.
Едновременно с раздаването на пакетите ще се реализират и съпътстващи мероприятия. Доброволци на БЧК ще предоставят консултации за здравословно хранене, мерене на кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, диабет, насочване към социални услуги, първа помощ при бедствия, как да реагираме при бедствия, информира още Цветелина Петрова.
Пакетите съдържат 15 вида продукти: олио, ориз, брашно, захар, леща, спагети, лютеница, конфитюр, както и седем вида консерви: зелен фасул, зрял боб, домати, грах, гювеч, пиле фрикасе и риба. Над 618 хил. уязвими български граждани ще получат хранителни пакети от БЧК. С операцията „Подкрепа“ в следващите месеци ще бъдат раздадени 5281 тона храни на нуждаещи се в страната.
03.04.2024, 16:39 часа
829 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha