След разговор с Джо Байдън: Израел с първи стъпки за улесняване на доставките до Газа

След разговор с Джо Байдън: Израел с първи стъпки за улесняване на доставките до Газа Израел обяви, че ще направи стъпки за улесняване на хуманитарните доставки към бедстващото палестинско население.
Мярката идва след остър телефонен разговор между израелския премиер Бенямин Нетаняху и американския президент Джо Байдън.
Неправителствени организации също алармираха, че е доставката на хуманитарни помoщи в Ивицата Газа е почти невъзможна.
Ще бъдат отворени два нови хуманитарни коридора – през граничния пункт Ерец и през пристанището на Ашдод, на 40 км северно от Газа.
Междувременно стана ясно, че Израел е заглушил GPS сигнала над редица райони на страната в очакване на възможни удари от Иран.
Целта е да се наруши сателитната навигация на ракети и дронове. Това се случва след заплахата от страна на Иран за ответен удар, след като Израел бомбардира консулството на Иран в Сирия.
Днес израелската полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне поклонници след сутрешната молитва пред джамията „Ал Акса“ в Йерусалим. Джамията е третото най-свято място в света за мюсюлманите.
Причината, според полицията, са „кратки инциденти на подстрекателство към безредици“.
Въпреки че районът често е сцена на сблъсъци между двете вероизповедания, палестинските поклонници заявиха, че израелските власти са ограничили достъпа им до „Ал-Акса“ още от началото на войната на Израел срещу бойците на "Хамас" в Газа.
05.04.2024, 13:29 часа
302 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha