Асен Василев: Пеевски ни върна в мутренските години

Асен Василев: Пеевски ни върна в мутренските години Кабинет със силен политически оттенък, в който са намерили място много хора от списъка на проваления кандидат-премиер на ГЕРБ Мария Габриел – така съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев оцени служебното правителство, предложено от Димитър Главчев.
В същото време обаче той обясни, че сегашната форма на служебното правителство е по-добра от тази в миналото, когато зависеше изцяло от президента Румен Радев. "Служебният кабинет отразява до голяма степен нагласите на обществото ... вече не може един човек да обърне посоката на страната", смята финансовият министър в оставка.
По думите му, десницата може да се върне към преговорите с ГЕРБ, само ако тя се отърси от влиянието на шефа на ДПС Делян Пеевски. "Той ни върна в мутренските години. Това стана, когато започнаха да се използват методи, които не са се използвали от 2020 г.", посочи Василев, като напомни за влизането на прокуратурата в президентството тогава.
"Пеевски е може би единственият политик в България, който не зависи от общественото мнение. Неговите избиратели са там, те гласуват за него, независимо какво прави", изтъкна десният политик.
Той заяви, че не вярва в честността на предстоящите избори, след като МВР ще се контролира от досегашния министър Калин Стоянов, който според него не е неутрален. "Ще има купени гласове – между 5 и 7 процента от вота", прогнозира Василев.
Той нарече ареста на шефа на Митниците Петя Банкова "показна акция" и напомни случая с атаката на прокуратурата срещу компанията "Нексо", която завърши със съдебни искове срещу България за милиарди. Той похвали Банкова, че се е справяла добре с работата си и намекна, че това е причината зад ареста. "В момента, в който започна да се вкарва ред в системата – Империята отвръща на удара е ситуацията", посочи Василев.
Що се отнася до главния секретар на МВР Живко Коцев, който внезапно оттегли подадената си оставка, Василев счита, че той би попречил на търговията с гласове на изборите и затова е бил притискан да напусне поста си. "Това е мутренско-мафиотски подход. Влизаме в конфликт, в който ще се използват всички методи за репресия", заяви министърът в оставка.
След предаването Василев коментира, че относно твърденията на "Възраждане", свързани с манипулация на статистическите данни и решението на парламента, внесено от ГЕРБ-СДС и ДПС за гарантиране на финансовата стабилност и фискалната ликвидност, министърът в оставка увери, че няма никакви проблеми с финансовото състояние на страната. 
Приходите са точно както са планирани в бюджета, разходната част се прави стриктно по закона. Част от разходите, които бяха направени в последните две седмици, са свързани с дадения в закона срок до 31 март да бъде изработена методика за заплатите и преодоляване на диспропорциите, както и затова да бъдат довършени анализите и направени разходи по редица други пера, но всичко това е в рамките на бюджета и няма никакво място за притеснение.
В края на седмицата от "Възраждане" поискаха и се срещнаха с председателя на Националния статистически институт (НСИ) Атанас Атанасов. След срещата от НСИ съобщиха, че съмненията за манипулации са били разсеяни. 
07.04.2024, 09:15 часа
267 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha