Иван Бакалов: В България така трябва да се разбира понятието „дълбока държава“ – Банкята

Иван Бакалов: В България така трябва да се разбира понятието „дълбока държава“ – Банкята „Над 300 души работят по тази акция, сред които 35 следователи от националното следствие, ДАНС и жандармерията. В хода на разследването са привлечени четири лица в качеството на обвиняеми – … Обвиненията са за това, че в периода от 2018 г. до януари 2023 г. четиримата са участвали в организирана престъпна група, създадена с користна цел. Издадени са европейски заповеди за арест.
В хода на разследването са били извършени редица разпити на свидетели, сред които и свидетел с тайна самоличност. Изготвени са две експертизи, като са изследвани и анализирани движения по разплащателни сметки на физически и юридически лица. “
…Звучи ли познато? Това са извадки от съобщения на прокуратурата. Не е за сегашния случай.
Тогава говорителят на главния прокурор Сийка Милева каза, че „Нексо“ е работила на база „кухи фирми“. Установени са над 3,5 млн. трансакции, посочи тогава Светослав Василев от националното следствие. Разследват се изпиране на пари, данъчни и други престъпления. През последните години през платформата са минали над 94 млрд. долара, съобщи Милева.
Също така са изготвени комплексна съдебно-изкуствоведска и оценителна експертиза, комплексна аудиовизуална и съдебно-икономическа експертиза, извършени са различни процесуално-следствени действия, свързани с претърсвания, изземвания и огледи на веществени доказателства („изкуствоведската“ експертиза се отнася вероятно до иззетите картини от офисите на „Нексо“ в София). Изготвени са Европейски заповеди за разследване и са приобщени отговорите по тях.
Висшият съдебен съвет отпусна 500 000 долара на прокуратурата за назначаването на експертиза от специалисти от чужбина.
Сарафов и говорителката на главния прокурор няколко пъти обяясняваха за новините по телевизията какви страшни разследвания правят и какви страшни престъпления са разкрили.
Целият потенциал на прокуратурата, националното следствие, ДАНС и жандармерията са впрегнати да доказват, че „Нексо“ е пирамида, а собствениците са международни измамници. Защото сред служителите ѝ има дарители на ДБ, и един от собствениците е бил депутат от ДБ.
По-малко от година по-късно без много шум прокуратурата прекратява разследването и обяснява, че няма извършени престъпления. Няма шумни пресконференции с участието на Гешев и Сарафов, както при началото на акцията. Нанесен е тежък удар на международна компания, чиято дейност е в чужбина. Експерти коментират, че е цяло чудо компанията да оцелее на пазара след такава акция, в която цяла държавна машина обявява собствениците за престъпници и дискредитира пред света бизнеса им, който се основава на доверие от клиенти.
За такава политическа акция в правова държава ще хвърчат оставки и ще има осъдени. Хора като Сарафов ще потънат вдън земя и най-доброто, на което могат да се надяват е да станат адвокати.
Вместо това имаме нагли прокурори и ченгета, които отново правят същото шоу за новините. Това е целта, поставена им вероятно от човека с прякор Банкята, като се има предвид срещу кого е насочена поредната политическа акция.
В България така трябва да се разбира понятието „дълбока държава“ – Банкята.
Премиер иска оставка на шефа на ДАНС, той не я подава.
Премиер иска оставката на зам.-шефа на ДАНС за друга подобна пропагандна акция (с машините за гласуване), той не я подава.
Премиер иска оставката на министър, той не я подава.
Премиер иска доклад от шефа на ДАНС за акция, показвана по телевизията, не му дават.
Дали някой си дава сметка какви последствия може да има това в бъдеще?
Понеже много приказват за разпад на държавата – това именно е разпад. Държавата се управлява с правила и йерархия. Тук тя се управлява задкулисно от Банкята, чрез служби, медии, прокурори, свои пионки в институциите.
Щетите, които оставя Банкята, няма да се оправят дълго и след смъртта му.

*Текстът е от електронен вестник
10.04.2024, 16:28 часа
1157 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha