Българите, източили 54 млн. паунда във Великобритания, са обвинени и в пране на пари

Българите, източили 54 млн. паунда във Великобритания, са обвинени и в пране на пари

Петима българи са заловени за една от най-големите измами за източване на социални помощи във Великобритания. Гюнеш Али, Галина Николова, Стоян Стоянов, Цветка Тодорова и Патриция Панева са обвинени в това, че са отправили около 6000 фалшиви искания за отпускане на универсален кредит за близо 54 млн. паунда.
Според Кралската прокуратура на Острова престъпната схема е действала в продължение на четири години и половина, а заграбените пари българите иаползвали, за водят луксозен начин на живот.
"Социалната система е направена по начин, по който да помага на хората. Във Великобритания всичко става онлайн и по документи. Петимата българи са действали на базата на фалшиви или истински самоличности на техни сънародници. Те успяват да създадат много стройно организирана престъпна схема, която според английската прокуратура, се дължи на силни връзки с организираната престъпност", разказа в ефира на "Здравей, България" кореспондентът на NOVA във Великобритания Павлина Трифонова.
По нейни думи още през 2020 г. е подаден сигнал от страна на финансовите органи във Великобритания, че групи от страни като България, Полша, Албания и Италия се занимават с източването на социалната система. Но не било лесно установяването на тяхната самоличност.
"Става въпрос за десетки българи, които са се възползвали от добрата система на този универсален кредит. Когато веднъж бъдеш одобрен, можеш да кандидатстваш за различни неща - не само за обезщетение за безработица, но и за социални плащания. Може дори да ти платят наема, ако докажеш, че не можеш да се справяш сам. Тези наши сънародници са успели да вземат данни от други лица и да кандидатстват от тяхно име", обясни още Трифонова.
Според властите във Великобритания са разкрити три "фабрики" за помощи за период от четири години и половина. Обвинението, по което българите се признаха за виновни, е не само използването на фалшива самоличност и подправянето на документи, но и за пране на пари. Създадени са съвместни екипи от представители на английските и българските органи на реда, защото се предполага, че тези пари са изпрани и усвоени у нас. Кралската прокуратура вече е конфискувала имуществото на задържаните ни съснародници.
"Петимата са разнородни личности – някои от тях са започнали да работят като общи строителни работници, след което изведнъж са създали фирми за финансови и консултантски услуги. Първоначално това е било законен бизнес – помагали са на наши сънародници да си извадят осигурителен номер или да кандидатстват за социални плащания. По време на пандемията са се възползвали от това, че социалните служби работят онлайн", обясни още Павлина Трифонова.
Кореспондентът във Великобритания обясни, че има подозрения, че петимата не са главатарите на престъпната схема, а са само изпълнители на средно ниво. Проверяват десетки други българи, замесени в подобни схеми.

11.04.2024, 11:08 часа
314 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha