Партиите в НС искат ръст на заплатите на военните с близо 30%

Партиите в НС искат ръст на заплатите на военните с близо 30% Партиите в НС внасят проект за изменение на Закона на отбраната и въоръжените сили, с който заплатите на военнослужещите да се изравняват със средната работна заплата за страната. Това заяви Христо Гаджев, председател на  парламентарната комисия по отбрана и депутат от ГЕРБ-СДС. 
Това е близо 30% нарастване на възнагражденията на военнослужещите, каза той. 
Предвижда се възнагражденията да влязат в сила от 1 януари 2025 година, за да могат да бъдат планирани с бюджета за догодина. 
"Същото е и за служителите на Министерството на вътрешните работи. От 1 януари 2025 година да влезе тяхното увеличение, което беше гласувано още февруари", уточни Гаджев. 
За целта трябва да бъдат осигурени 520 милиона. 
По думите му липсата на адекватни възнаграждения е причината за напускането на въоръжените сили. "Надявам се преди 6 май промените да бъдат приети", каза Гаджев. 
Към момента началната базова заплата за войник е 1450 лева. След увеличението ще стане 2200 лева, обяви депутатът. 
Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов заяви, че не е допустимо да има вече военни формирования, в които няма нито един офицер. "Има сериозен отлив от офицерската професия. Затова смятам, че в навечерието на 6 май - празника на Българската армия, едно такова решение ще даде мотивация на българската армия, че не е забравена", каза той.
Запрянов уточни, че се намираме в кандидат-курсанската кампания. "Това, което се случи последната година ме тревожи. Тенденцията е негативна", каза служебния министър. 
Той коментира и числеността на мобилизационни резерв: "Ние имаме достатъчен ресурс и сега, но поради по това, че през 2007 година прекъснахме наборната служба, нашият запас застарява. Мислим за неговото подмладяване. Анализите продължават. До края на юни ще имаме ясното точно какво ще предложим", каза служебният министър. 
Запрянов припомни, че тези, които сега завършват веднага влизат в редовната армията. "По този начин се забавя освежаването на мобилизационния резерв. Този процес продължава да се анализираме", уточни той. 
Възрастта няма да се вдига - нито за кадрова служба мирно време, нито за временния отчет за нашите граждани, заяви служебният министър. 
"По отношение на повиквателните, ние имаме нов началник на нашето окръжие. Една от задачите му е да преминем към използването на съвременни информационни технологии за улесняване и водене на отчет, за да не разкарваме гражданите до военните окръжия и до отчетните звена на общините", уточни Запрянов. 
Гаджев заяви, че дигитализацията на изпращането и получаването на повиквателните е била част от управленската програма на миналото правителство със срок до края на януари. "С колегите от ПП-ДБ бяхме изготвили законопроект за дигитализация на всички услуги и не беше съгласуван от Министерството на отбраната на предишното ръководство", заяви той. 
12.04.2024, 14:49 часа
468 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha