Невиждан скандал! Хирург обарва пациентки отдолу, работил е и във Враца /видео/

Невиждан скандал! Хирург обарва пациентки отдолу, работил е и във Враца /видео/ Доктор, който е специализант-хирург се опитва да извършва гинекологични прегледи. Същият лекар преди години е задържан от ГДБОП за огромно притежание и разпространение на детско порно. Освободен е от наказателна отговорност и е осъден да заплати само административна глоба. 
Д-р Артур Полшиков работи като хирург в държавната болница в Ямбол „Свети Панталеймон“. Специализант е. 56-годишният лекар дава дежурства в Хирургичното отделение на болницата и в Спешното отделение.
С екипа на Тина Ивайлова се свързала 24-годишна жена от Ямбол, която разказала, че хирургът Полшиков е искал да ѝ направи гинекологичен преглед. 
-Как точно ти каза да ти направи гинекологичния преглед? Точните му думи?
-„Ти легнеш кушетка, събуеш гащи. Аз бръкна вида“. Това са думите на доктор Полишков. Той настояваше да направи този преглед. За мен хирург няма право да прави такъв вид прегледи. Установи, че е бактерия. Изписа ми антибиотици“, споделя жената.
След като си тръгва от „Спешното отделение“ на МБАЛ „Св. Панталеймон“ тя отива при специалист в частна болница.
„При което се оказа, че изобщо нито е било бактерия или каквото и да е, а е бъбречна криза.“
След случилото се тя решава да подаде сигнал на директора на болница „Св. Панталеймон“
„Отидох в болницата и се свързах с директора на болницата, при което той ми обясни, че аз не съм била разбрала какво той е имал предвид под гинекологичен преглед. Понеже всеки един компетентен лекар много добре знае, че хирург нямало право да извършва такъв тип прегледи. Обясниха ми, че просто не съм била разбрала неговите думи или съм ги разбрала всъщност неправилно“, разказва момичето.
Сезира и други институции, но удря на камък.
„От Лекарския съюз ми казаха да напиша писмо, за да може да бъде евентуално разгледано. Персоналът беше там, но никой нищо няма да каже. Сестри, санитари…И те чуха, и видяха, но те мълчаха. Те нямат да застанат срещу лекар. Никой не иска да си изгуби хляба“, разказва младата жена.
Подставено лице си записва час за д-р Артур Полшиков. В часа за прегледа отива в Хирургично отделение, но той я посреща и отвежда в Спешното отделение, където се случва това. Разговорът между доктора и подставеното лице е записан със скрита камера.
„Д-р А.Полшиков: Вие сте имала болки, само че горе, нали?
-Да.
Д-р А. Полшиков: Имате гастрит, така ли?
-Да.
Д-р А. Полшиков: Дайте, корема да видим! С какво свързвате тази болка, с какво може? Свалете по-надолу! Къде точно имате болка? Трябва отдолу да те погледна, да си събуете гащите!
-Малко се притеснявам, понеже знам, че не сте гинеколог.
Д-р А. Полшиков: Защото болката е ниско долу, аз съм лекар. Няма от какво…
-Малко ми е притеснено, защото не искам да се подлагам на такъв преглед. Знам, че гинекологично всичко ми е наред.
Д-р А. Полшиков: От къде го знаете?
-Ходя редовно на прегледи. Вие сте хирург, не гинеколог.
Д-р А. Полшиков: Просто да ми е по-лесна диагностиката. Да мога да пипна отдолу, защото така през корема не мога да пипна…
Екипът на Тина Ивайлова прекъснал прегледа, като според д-р Полшиков това, е задължителна хирургична практика.
Според д-р Ночева от Спешното отделение, няма нищо смущаващо в действията на колегата ѝ.
„Първо специалистите са дефицит, няма специалисти. И второ, когато си един общопрактикуващ лекар примерно да речем, ще извършваш всякакви прегледи, защото няма специалисти“, смята тя.
"Хирургът не може да извършва гинекологични прегледи", категорична е Мария Янева, която е адвокат по медицинско право.  
„Няколко пъти изгледах видеото, което ми изпратихте. В този случай се касае за пациент, който търси хирургична помощ. Записва час за хирург. Хирургът не може да извършва гинекологични прегледи. Има ситуации, които в условията на неотложност, живото-застрашаващи, остро състояние, при които хирурга може да излезе извън своята компетентност,  но в случая тази хипотеза не е налице. Гинекологичните прегледи се извършват при строго определени условия, в стерилни кабинети. Най-важното, което е, че те се извършват от лекар, който има такава специалност. Недопустимо е хирург да извършва гинекологични прегледи на пациенти. Още повече говорим във време, в часовия диапазон на деня, в който има на разположение лекари с необходимата специалност. В случая това лечебно заведение има отделение по акушерство и гинекология“, каза адвокат Мария Янева.
Кой е д-р Артур Полшиков? Той е руски гражданин, завършил е медицина в Тверската медицинска академия в Руската федерация. Според източници е работил в няколко болници в различни градове в страната ни - Плевен, Враца, Павликени, но е отстранен. През 2016 г. е назначен на работа като специализант в Хирургичното отделение в болницата в Добрич. През 2020 г. е задържан при акция на ГДБОП за притежание и разпространение на детско порно. Службите засичат, че от IP-адрес от добричка болница се теглят и разпространяват файлове със сексуална експлоатация на деца – на видима възраст под 14 години.
Д-р Полшиков обаче отказа да коментира криминалното си минало.
Според криминалният психолог Тодор Тодоров това не са единствените подобни прояви на хирурга.
„От това, което видях и разбрах за този господин, аз категорично смятам, че той няма как само в тези два случая да се проявил като човек, който не спазва медицинската етика и има педофилски наклонности. За мен той най-вероятно има подобни прояви и преди. Въпрос на разследване и доказване е. И твърде вероятно е,  ако сега поотшумят, така да кажем нещата, той ще продължи да го прави. Педофилията не се лекува. Тя може да се контролира. Анализирайки поведението му, за мен беше показателно две неща основно. Едното е, че вие не го притеснихте така да му бутате микрофона в устата, да сте настъпателна към него и т.н. беше показателно в тоя случай, при положение, че не е подложен на такъв натиск, колко беше притеснен, по какъв начин се държеше и какво отговаряше. А другото, което беше още по-показателно за мен е, че когато го попитахте дали гледа детско порно, той каза нямам. Той не каза, че че не гледа. Той може след като е осъден за това нещо, да е взел мерки и да не държи така повече на компютъра си такова порно. Или пък ако е имал сега, след като сте го навестили, го махне, но това не означава, че не гледа такова. Тоест реално проблема си стои още. Предполагам, че след излъчването сега на този материал, ще има хора, които да съберат кураж и ще кажат какво се е случило, защото това, което разбирам за него е, че той доста болници е сменил в последните години“, каза Тодор Тодоров.
„Там ходят не само възрастни, но също така и малки деца, чиито родители, доколкото съм запозната, не могат да влизат вътре в Спешното отделение. Не искам човек като него да продължава да практикува и то той практикува гнусотия. Притеснявам се, че може отново да не бъдат взети мерки“, допълва потърпевшата.
„Никой човек не заслужава да бъде унижавано човешкото му достойнство. Безспорно лекарите са дефицит, само че избора да станеш лекар, да упражняваш най-хуманната професия, е личен избор и път, който всеки сам е направил преди да започне да я упражнява и е длъжен да спазва както Хипократовата клетва, така и всички медицински стандарти и наредби, които го задължават да упражнява тази професия. Това е предмет, който би решила само и единствено Етичната Лекарска Комисия“, смята адвокат Мария Янева.
„Българските правоохранителни органи, правоприлагащи органи, за съжаление неглижират това престъпление и се минава на административна глоба, а това е много тежко престъпление и ще ви обясня защо: защото създаването на такива клипове не се случва в студия на филмови компании. Създаването на такива клипове става с участие не на артисти, а на деца. Деца, малолетни, пеленачета дори, които биват по такъв начин насилвани , че това нанася непоправими щети на психиката им и на физическото им развитие, а в някои случаи, дори води и до смърт. Така че търсенето на тези материали, разпространението на тези материали, стимулира индустрията за създаване на такива клипове и унищожава децата. В този смисъл наказанието за това деяние, трябва да бъде много по-строго, много по-тежко, да не води естествено до това, за което говорихме и за ескалация на желанията на тези насилници“, подчерта Явор Колев.
„В случая по-големият проблем е и за това може би нееднократно сме говорили, че хората, които са осъждани за педофилски прояви, все още нямаме закон, който да ги ограничава да работят работа с деца, която да им дава достъп до деца. Той ще отиде някъде другаде, защото има глад за лекари. Дали е добър лекар или не, няма никакво значение, след като прави тези неща. Той е твърде вероятно да е лекар, за да има по-лесен достъп до своите потенциални жертви, както постъпват повечето, да не кажа почти всички педофили. Така, че да, твърде вероятно една немалка част от нещата, които прави да не са такива наказуеми по смисъла на нашите закони, но те със сигурност не са етични, не са морални. Тези, които го взимат на работа, би трябвало да са наясно с това нещо“, обясни криминалният психолог Тодор Тодоров./Тина Ивайлова, glasnews.bg
16.04.2024, 11:45 часа
11278 1
Коментари

оня с големия

16.04.2024, 12:54 часа
Дай адреса на тоя келеш да го прегледам аз
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha