БАКБ обяви, че купува малката Токуда банк

БАКБ обяви, че купува малката Токуда банк Българо-американска кредитна банка (БАКБ), в която най-голям акционер е Цветелина Бориславова пряко и чрез фонда си "Си Ес Ай Еф", е постигнала споразумение да придобие Токуда банк. Това става ясно от съобщение до борсата на евентуалния купувач, в което не се обявява цената или други детайли. След публикуването на информацията акциите на БАКБ скочиха с 23.3% до 9 лв., което и отрежда 222 млн. лв. пазарна капитализация.
Сделката трябва да получи одобрения от БНБ и КЗК, преди да бъде финализирана. Второто е по-скоро формалност, доколкото и двете банки са сред сравнително малките играчи на пазара със сумарно под 2% пазарен дял. Одобрението от банковия регулатор е по същественото препятствие, макар че в последните години БНБ по-скоро е адвокат на консолидацията в сектора и особено ако се планира сливане на двете банки едва ли би имала обструкции.

Малка добавка
Токуда банк е най-малката банка регистрирана в България с активи под 0.5 млрд. лв., или под 0.3% пазарен дял. Единствено някои клонове на чужди финансови институции, опериращи в страната, са с по-ниски балансови числа. За 2023 г. тя отчита 18.2 млн. лв. нетен лихвен доход и 7.5 млн. лв. печалба - далеч над обичайните нива, като банката видимо се възползва от текущата благоприятна среда. Собственият ѝ капитал е близо 50 млн. лв., като има 325 млн. лв. депозити на домакинства и малко над 100 млн. лв. фирмени. Кредитният ѝ портфейл от 260 млн. лв. е насочен предимно към бизнеса (190 млн. лв.).
Тя е собственост на японската Tokushukai Incorporated - корпорацията на японския магнат Торао Токуда, която беше първоначалния инвеститор и в първата голяма частна болница в страната "Токуда". През годините обаче реалният контрол над банката често е бил свързван с различни местни икономически групи.
За БАКБ придобивката ще е малка добавка към нейните почти 2.8 млрд. лв. активи, като сумарно сделката би я изкачила на десето място по активи. Опитът да порасне по-бързо и чрез придобивка не е изненадващ - през годините тя често се оказваше в ролята на неуспял кандидат при банкови продажби като беше сред наддаващите за ТБ "Виктория" и за Пиреос. Тя е сред сравнително агресивно растящите банки в ритейл сегмента. За 2023 г. отчита почти 55 млн. лв. печалба.

С почти десет години закъснение
Затягащите се регулации от години правят съществуването на малките все по-трудно, така че придобиването и евентуалното сливане са логични стъпки. Специално "Токуда" е една от банките, които почти постоянно са "на тезгяха". Още през 2015 г. имаше опит тя да бъде купена от "Доверие обединен холдинг", в което най-голям дял имаха "Софарма" и други свързани с основния ѝ акционер Огнян Донев компании. Тогава обаче БНБ не позволи сделката без официални мотиви, а в последствие холдингът придоби молдовска банка.
След това спорадично в банковите среди се говореше за интерес и разговори за покупка с различни желаещи, но до официално споразумение не се стигаше. Предвид малкия ѝ размер основната ценност на "Токуда" е банковия ѝ лиценз затова разбираемо повечето интерес идваше от желаещи да навлязат на пазара финансови групи, а не от други банки. По информация на "Капитал" и сега е имало и други кандидати с подобен профил.
След евентуалното поглъщане на "Токуда" от БАКБ на българския пазар ще останат да оперират 16 банки и 6 клона на чужди институции.
16.04.2024, 15:27 часа
399 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha