Берковско село почете паметта на военен герой /снимки/

Берковско село почете паметта на военен герой /снимки/ Днес центърът на берковското село Замфирово се превърна в място на възпоменателно събитие по повод 80 години от гибелта на подофицер летец-изтребител Иван Минчев Сомлев.
На възпоменанието присъстваха членове на Съюза на ветераните от войните в Монтана, които бяха и организатори на тържеството. Гости от Съюза на ветераните от Габрово, Берковица, Бели Мел и Чипровци взеха участие в ритуала, посветен на героите от войните.
Официални гости на събитието бяха заместник-кметът на Община Берковица Спаска Георгиева и Ангел Ангелов - кординатор кметства и кметски наместничества.
Замфировчани показаха своята съпричастност с присъствието си, а ученици и учители от  ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Замфирово имаха своя урок по родолюбие на открито, защото героите трябва да се помнят.
След тържествената част всички се отправиха към края на селото, където до главния път се намира паметната плоча на Иван Сомлев. 
Със засаждане на лавровишна и поднасяне на цветя и венци бе почетена паметта на героя!
Фелдфебел Иван Минчев Сомлев е роден на 1 февруари 1922 г. в Габрово. Завършва военни школи за пилоти в Казанлък, Долна Митрополия и Телиш. Получава чин подофицер, летец – изпитател. Изключителен родолюбец и патриот, който приживе се подчинява на своя девиз: „Моята саможертва е нищо пред дълга пред Родината!“
Загинал във въздушен бой над село Гушанци в Берковско на 16 април 1944 г. само на 22-годишна възраст.
16.04.2024, 16:53 часа
2240 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha