Радев поряза Главчев за Даниел Митов: Няма вариант зам.-председател на партия да е министър в служебен кабинет

Радев поряза Главчев за Даниел Митов: Няма вариант зам.-председател на партия да е министър в служебен кабинет Двама министри се освобождават само седмица след клетвата на служебното правителството. Това е провала на конституционната реформа. Партиите обезмислиха служебния кабинет и го направиха уязвим за партийни вмешателства. Виждате от партийни събрания как се дават разпореждания, как се заплашва министър-председателят.
Надявам се г-н Главчев да си дава сметка за щетите върху кабинета и върху цялостното доверие в изборния процес, когато той светкавично изпълнява щенията на своя партиен началник. Това заяви президентът Румен Радев в коментар на исканите от служебния премиер рокади на двама министри - на външните работи и на земеделието.
За поста на първи дипломат Главчев предложи Даниел Митов, който е заместник на Бойко Борисов в ГЕРБ, а на мястото на Кирил Вътев е предложен Георги Тахов.
Според последните промени в Конституцията тези кадрови промени в кабинета трябва да бъдат одобрени от президента. Радев обяви, че ще разговаря със служебния премиер в петък.
"Ще настоявам премиерът Главчев да си спази обещанието, че ще предложи кабинет, който е равно отдалечен от всички партии. В петък ще го поканя да обсъдим неговите предложения за рокади, но не може да се предлага за министър зам.-председател на партия", категоричен беше президентът.  И добави: "За външният министър стана ясно от къде идва заръката. Кой поръча смяната и на земеделския, когото г-н Главчев лично представи за оставане в служебното правителство в дух на приемственост и доказан мениджърски подход. Според вас не е ли странно министър-председател да си сменя през ден мнението и нормално ли е през ден да сменяме министри", запита Румен Радев.
"Вече заявих, че няма да се бъркам в решенията на министър-председателя за състава на служебния кабинет, но ще настоявам и той да си спази обещанието, което даде пред мен и пред обществото, че ще предложи кабинет равноотдалечен от всички партии. В петък ще го поканя да обсъдим неговите предложения, които не може да включват зам.-председатели на политически партии", отбеляза държавният глава.
И допълни: "Аз искам да чуя мотивите на господин Главчев, които го накараха така стремглаво - без да е работил с тези хора, без да ги познава, изведнъж да си смени мнението".
"Днес чух призиви на различни народни представители, но нека да е ясно, че моят ангажимент остава да не допускам конституционна и управленска криза, въпреки неуместните промени в Конституцията", заяви още Радев като допълни, че вот на недоверие към служебното правителство е невъзможен в правен смисъл. И изтъкна: "Досега аз в мой служебен кабинет не съм назначавал зам.-председател на политическа партия".
За позицията на външния министър Радев подчерта, че имаме "десетки добри дипломати - всички с качества да бъдат министри". "Така че, винаги могат да бъдат намерени достойни външни министри, които да отстояват външнополитическия курс на България и нашия стремеж към пълноценна европейска интеграция", заяви още Румен Радев.
17.04.2024, 16:03 часа
360 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha