Радев наложи вето на скандалните промени в екозакона

Радев наложи вето на скандалните промени в екозакона Президентът Румен Радев наложи вето срещу част от промените в закона за насърчаване на инвестициите, с които ГЕРБ и ДПС прокараха скандални текстове в закона за околната среда. Спират се разпоредби, които застрашават конституционно гарантираното право на българските граждани на здравословна околна среда, посочват от президентството.
Без да оспорва необходимостта от ускоряване на изграждането на обектите със стратегическо значение, президентът връща за ново обсъждане в Народното събрание текстовете, чието прилагане би довело до намаляване на нивото на отговорност на администрацията за защита на живота и здравето на хората при изпълнението на мащабни проекти, пишат от "Дондуков" 2. Според държавния глава законодателството трябва да позволява бързо и качествено изграждане на важните за България обекти, но едновременно да е съобразено със задължението на държавата да закриля своите граждани и природа. Тази принципна позиция на президента е последователно изразявана при упражняване правото му на вето. Това е третият път, след указите му от 2017 г. и 2019 г., когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон, посочват още от президентската администрация.
За ново обсъждане са върнати разпоредбите, които съкращават времето на компетентните органи да се произнесат по въздействията на даден проект върху околната среда и въвеждат принцип на мълчаливо съгласие за неговото изпълнение. Оспорени са и ограничаването на възможностите за съдебен контрол, както и удължаването на валидността на определени решения, чийто срок изтича или вече е изтекъл.
Държавният глава оспорва и създаването на предпоставки за придобиване на имущество, собственост на публични предприятия, което води до риск от ощетяване на обществения интерес.
Съгласно мотивите на президента още едно обсъждане в Народното събрание е необходимо и защото тези промени, внесени между първо и второ четене в процедурата по приемане на закона, са гласувани без да е проведено обществено обсъждане, при липса на предварителна оценка на въздействието, както и на финансова обосновка.
Всички тези проблеми бяха известни преди окончателното приемане на законопроекта и широко критикувани, включително и в "Сега". С едната върната разпоредба се съкращаваха наполовина сроковете на едни от най-тежките и сложни обекти у нас и се въвеждаше условие при закъснение на решението на администрацията това да се счита за мълчаливо съгласие. Това, изтъкваше депутатът на "Зелено движение" Даниела Божинова, на практика означава с мълчаливо съгласие да се реши някъде да се складират ядрени отпадъци. Другите разпоредби въвеждаха безпринципно дълги срокове, в които да важат стари екологични оценки и оценки за въздействието върху околната среда.  Последната цитирана в решението на Радев разпоредба пък щеше да позволи поредната скандална разпродажба на безценица на държавни гори и земи.
29.04.2024, 09:18 часа
256 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha