Сделката "Булгаргаз - Боташ" разбуни парламента

Сделката "Булгаргаз - Боташ" разбуни парламента Докладът на анкетната комисия, разследвала "аферата с турската Боташ", предизвика нови междупартийни схватки и обвинения в Народното събрание. 
В доклада има скандални разкрития за неизгодни сделки и договорки на "Булгаргаз", ощетяващи интересите на България, и според част от депутатите прокуратурата трябва да се запознае с тях без забавяне.
Но още вчера стана ясно, че ГЕРБ се опитва да осуети приемането на констатациите в пленарната зала и изпращането на доклада в прокуратурата. Председателят на НС Росен Желязков (ГЕРБ) буквално изхвърли тази точка от дневния ред - с мотива, че докладът не бил напълно готов. После ръководителят на анкетната комисия Жечо Станков (също от ГЕРБ) призна, че документът е написан и гласуван от комисията, обаче се били появили някакви допълнителни данни.
Шикалкавенето на най-голямата партия в НС взриви недоволството на останалите. 
От ПП-ДБ обвиниха довчерашните си партньори в сглобката, че с "партизански тактики" провалят работата на анкетната комисия и се опитват да прикрият престъпления. "Искаме извънредно заседание за договора с "Боташ", има изключително скандални факти и разкрития, които ние няма оставим да останат скрити за обществото в последните дни на това НС, заяви Радослав Рибарски.  
Колегата му Мартин Димитров заподозря, че ГЕРБ бранят хората на президента Румен Радев, които са се договаряли с турската компания. Договорът с Боташ бе подписан по време на предното служебно правителство с активната роля на тогавашния енергиен министър Росен Христов и на сегашния - Владимир Малинов, който бе директор на "Булгартрансгаз". Назначение на президентския кабинет е и Деница Златева, кадър на БСП (но не от кръга на Нинова), която през 2022 г. стана директор на "Булгаргаз", а на 3 януари 2023 г. подписа контракта с "Боташ". В сряда стана известно, че Златева е подала оставка, но не се разбра защо и дали оттеглянето й от газовото предприятие няма връзка с разкритията на анкетната комисия.
От БСП също се заканиха да извадят безобразията наяве, включително и сами да изпратят доклада на държавното обвинение. 
"Възраждане" даде ултиматум - "Ако докладът не влезе в графика на НС до 25 април, ще внесем сигнал в прокуратурата, ДАНС, КЕВР, МЕ, МВР за скандалната сделка с "Боташ" заедно с разкритията на анкетната комисия, обяви, обяви депутатът Йордан Тодоров.
"Договорът спешно трябва да се преразгледа, защото по него всеки ден плащаме по около 1 млн. лева, без да внасяме никакъв природен газ", изтъкна Мартин Димитров от ДБ.
Миналата година Европейската комисия започна разследване на сделката между българската "Булгаргаз" турската компания "Боташ" заради съмнения, че тя нарушава на правилата за конкуренция на ЕС.
18.04.2024, 13:21 часа
283 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha