Журналист: Партиите започват процес на търсене на партньори

Журналист: Партиите започват процес на търсене на партньори Започва процес на търсене на нова връзка, всички започват процес на търсене на нова връзка. Ключовото събитие беше разпадането на този брак, тази некоалиция. Така коментира политическата картина у нас зам.-главният редактор на в. „Сега“ Петьо Цеков.
„Очевидно всички субекти по линията започват да се оглеждат, защото са наясно, че изборите няма да променят, кой знае колко електоралната картина. Мисля, че това е задължително условие – да търсят нови партньори“, смята журналистът.
Според него „ситуацията е такава, че трите големи – ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС,  трудно могат да намерят нови партньори.
„Първо отпечатъкът върху ГЕРБ си стои. А всички говорихме, как ГЕРБ се препира и пречиства от старата власт с това правителство. Политическите партии са достатъчно негативно настроени срещу ГЕРБ. ДПС с Пеевски трудно може да намери нов партньор освен ГЕРБ. По едно време беше балансьор и тогава нямаше проблем да стане партньор, сега това е невъзможно. ПП-ДБ имат голяма слабост в търсене на партньори – тя трудно задържа собствения си потенциал, камо ли да търси нови партньори. А те се водят от своята идейна чистота, правота от своите позиции. И е ок, но не е ок в аспекта „търсим широка подкрепа“. Изпадат в ситуацията „трябва да се помолим на Пеевски“, за да променим конституцията“. И това е трудно обяснимо“, обясни Петьо Цеков.
Според него може ИТН да завие наляво, надясно, макар че сега заемат твърда позиция и воюват с ГЕРБ. 
„Възраждане" също – яхнали вълна и чакат тя да стане цунами, и да ги вдигне на високо“, допълни журналистът.
И коментира, че „Христо Иванов преди месец се опита да обясни, че Конституцията не е рецепта или наръчник, по която да действаме - 1 ,2 , 3 , 4".
„Г-н Иванов леко е объркал нещата. Конституцията в 90% е така, но трябва да се облече със закони. Конституцията не търпи неяснота. Когато става въпрос за парламентарна въртележка. Промененият чл. 99, ал. 5 - новите функции на президента и служебният кабинет не са ясни. Те са дълбоко объркани и се получава това. Може да се напише закон за служебния кабинет, но да оставят нещата така, че да бъдат тълкувани от Христо Иванов, от президента, от мен е нетърпимо“, коментира Цеков.
И обясни, че исканията на премиера Димитър Главчев за смяна на министри са „измислени доводи“.
„Това е още едно доказателство, че този служебен премиер трудно може да състави екип. Той не може да направи кабинет без ГЕРБ и без евентуално помощта на Радев. Дебатите за „Боташ“ в петък в парламента показват, мисля си, че има съдействие от президента за кабинета. Защото „Боташ“ е сделка на служебното правителство на президента. ГЕРБ и президентът защитават една кауза и имат хора в служебния кабинет“, коментира зам.-главният редактор на „Сега“.
Според него в скандалите в последните дни „има доза истина и манипулация“.
„Безспорната роля на службите - 2 години пропускат разследваните камиони с цигари и всякаква контрабанда и финализират точно преди изборите? Става въпрос за политика“, коментира Цеков.
За възхода на десните партии той каза: 
"Либералната общност има една склонност да крещи малко по-силно отколкото трябва. Да, има националистическа вълна, крайно дясно и умерено дясно, щото си има и дясно. В Европа и България се разпадна дясното на малки късчета, И тази крайна десница в Европа едва ли ще направи такъв бум, който либералната общност се опитва да предупреди."
Петьо Цеков коментира взимането на решения в ЕС и че това се „засилва евроскептицизма“.
„Трябва да се борим да запазим своя глас в Европа. Ясно ми е, че ЕС е муден и трудно взима решения, търсейки съгласие“, каза Цеков.
И изрази своето мнение за влизането на журналисти в политиката:
"Журналистите, щях да ги сравня като акробатите и художествената гимнастика, са толкова добри в тази работа и политическото говорене, че е естествено да преминат от едното място в другото. Аз не съм виждал кой знае колко успешен станал политик. Може би е така, защото политическият живот тече по други правила, които журналистиката трудно ги оценява. Партийната дисциплина няма нищо общо със свободата, която журналистите имаме в медиите. Включвайки се в политическия живот, много журналисти стават поредната бурмичка в партията и трудно оцеляват. Не защото нямат компетентност, но мисля, че не могат да оцелеят". 
21.04.2024, 15:28 часа
194 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha