14-дневна карантина за контактните от коклюш

14-дневна карантина за контактните от коклюш Лицата, които са били в контакт с болни от коклюш и не са боледували или имунизирани, подлежат на 14 дневна каратина. Това съветват лекари и здравни експерти на фона на увеличаващите се случаи на позабравеното заболяване, пише "Труд".
В момента в страната са регистрирани общо 314 случая на заболяването, като най-голяма част са в столицата, следвани от Варна, Бургас, Благоевград и Кюстендил.
Най-високата заболяемост има при децата до годинка, затова и лекарите съветват бременните жени да се ваксинират в третия триместър от бременността.
Проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, заяви, че в момента сме в предепидемична ситуация. По думите на проф. Христова не са малко болните, които предават заразата дори без да знаят, т. е. или са безсимптомни, или са с малко симптоми и нетипични.
“91-92% е покритието при новородените на 2-3-4 месеца, когато се прави първата ваксинация. След това намалява. На 12 години вече е малко под 90%. Така че засилено в момента и у нас се правят ваксинации на тези, които са изпуснати”, посочи Христова.
Заради многото случаи на коклюш, някои от паралелките в столичните училища са преминали към дистанционен режим на обучение. Карантинирани има цели паралелки за 14 дни.
Коклюшът се причинява от грам-отрицателния бактерий Bordetella pertussis. То е ваксинопредотвратимо, остро респираторно заболяване. Коклюшът обикновено се асоциира с инфекция, причинена от Bordetella pertussis, но Bordetella parapertussis също може да е причина за коклюшо-подобни симптоми, описват заболяването от Българската асоциация на микробиолозите. Ваксинацията против коклюш не предпазва от инфекция с паракоклюш и не се наблюдава кръстосан имунитет между тях.
Затова при наличие на коклюшо-подобни симптоми като продължителна кашлица с пристъпи, повръщане след закашляне, е целесъобразно да се диагностицират и двата причинителя за да се направи разлика между инфекция с Bordetella pertussis и Bordetella parapertussis, особено в популации с високо ваксинационно покритие срещу коклюш. Възможна е доказване и на коинфекция с коклюш и паракоклюш.
Заради паниката от предстояща епидемия, ваксината Boostrix, която се намираше в аптекарската мрежа, вече е изчерпана. Ваксината е предназначена за лица над 4 години и е за реимунизация срещу дифтерия, тетанус и коклюш. Цената и е 33 лева.
Инфекционистите препоръчват не само бременни, но и всички възрастни, които имат съприкосновение с пеленачета да се ваксинират срещу коклюш.
23.04.2024, 10:54 часа
228 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha