Прокуратурата в САЩ: Доналд Тръмп е участвал в заговор с измами, лъжи и прикриване /снимки/

Прокуратурата в САЩ: Доналд Тръмп е участвал в заговор с измами, лъжи и прикриване /снимки/ Доналд Тръмп е участвал в многопластов заговор с измами, лъжи и прикриване, заявиха прокурорите, когато започнаха първите аргументи в първия в историята наказателен процес срещу бивш президент на САЩ.
Помощник-окръжният прокурор Матю Коланджело посочи, че Тръмп е фалшифицирал бизнес документи, за да плати 130 000 долара на порнозвездата Сторми Даниълс, за да си купи нейното "мълчание" за сексуален контакт от 2006 г., който е можел да повлияе на кандидатурата му за президент през 2016 г.
"В този случай става въпрос за престъпен заговор и прикриване. Това беше изборна измама, чисто и просто", заяви Коланджело пред журито от нюйоркчани в съдебната зала в Манхатън. 
Тръмп, облечен в тъмен костюм и синя вратовръзка, седеше на масата на защитата и гледаше право напред, докато прокурорът изнасяше репликите си.
Представяйки встъпителната си реч пред 12-те съдебни заседатели и шестимата заместници, Тод Бланш, един от адвокатите на Тръмп, заяви: "Президентът Тръмп не е извършил никакви престъпления".
"Няма нищо лошо в това да се опиташ да повлияеш на изборите. Това се нарича демокрация", каза Бланш.
"Прокурорът на Манхатън никога не е трябвало да завежда това дело", каза той. "Президентът Тръмп се смята за невинен."
Преди началото на съдебното заседание Тръмп също настоя, че не е извършил нищо нередно и осъди делото като "намеса в изборите", целяща да провали кандидатурата му за Белия дом през 2024 г.
"Това е много, много тъжен ден в Америка", заяви 77-годишният републикански кандидат за президент пред репортери.
"Аз съм тук, вместо да бъда в Пенсилвания, в Джорджия и на много други места, където да водя кампания. Това е лов на вещици", каза той. 
Тръмп е първият бивш президент, срещу когото са повдигнати обвинения в престъпление, и делото представлява съществен риск за него по-малко от седем месеца преди предизборния му реванш с президента Джо Байдън.
Очаква се сред свидетелите на обвинението да бъдат Даниелс и бившият посредник на Тръмп Майкъл Коен, който е уредил плащането на "парите за мълчание" на актрисата от филми за възрастни.
Самоличността на съдебните заседатели се пази в тайна за тяхна защита.
Предполагаемото престъпление е по-малко значимо от обвиненията, произтичащи от атаката на Тръмп срещу изборите през 2020 г. - които републиканецът загуби от демократа Байдън - и от събирането на секретни документи.
По настоящото дело Тръмп може да бъде осъден на лишаване от свобода, въпреки че глобата или пробацията са по-вероятни, твърдят анализатори.
Процесът в мрачната съдебна зала ще държи Тръмп извън предизборната кампания четири дни в седмицата за период от шест до осем седмици.
Но Тръмп се опитва да използва голямото медийно внимание, за да разпали подкрепата си, като редовно дава изявления извън съдебната зала.
Миналата седмица потенциалните съдебни заседатели са били подложени на разпит от прокурори и адвокати на защитата относно техните медийни навици, политически дарения и образование.
Много от потенциалните съдебни заседатели бяха освободени, след като заявиха, че не могат да бъдат безпристрастни, преди адвокатите и съдията да изберат 12 съдебни заседатели с шестима заместници.
За да бъде осъден Тръмп, на когото е наредено да присъства всеки ден от процеса, ще е необходимо единодушно решение. 
23.04.2024, 11:45 часа
177 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha