Арестуваха мъжа, поръчал нападението в църквата „Санта Мария” в Истанбул

Арестуваха мъжа, поръчал нападението в църквата „Санта Мария” в Истанбул Турските власти са идентифицирали и задържали мъжа, поръчал нападението в католическата църква „Санта Мария” в Истанбул на 28 януари. Това съобщи турският телевизионен канал „А Хабер”, позовавайки се на източници от Дирекцията за сигурността в Истанбул. 
Атаката беше извършена по време на църковна служба. Двама маскирани нападатели стреляха по турския гражданин Тунджер Мурат Джихан, който загина.
Нападателите успяха да избягат след нападението, a по-късно турската полиция арестува общо 25 души, заподозрени във връзка със стрелбата.
Самоличността на поръчителя е била установена, след като специалистите от Дирекция „Киберпрестъпност“ през телефона на един от задържаните са осъществили достъп до кореспонденцията му.
Според „А Хабер” мъжът, който дал заповедта за нападението, се казва Адам Хамирзиев. Той е бил арестуван веднага след установяване на самоличността му. 
Турските власти отбелязват, че три седмици преди атентата, двамата нападатели са пътували до окръг Кайсери в Централна Турция с превозно средство, докарано в страната през ноември 2023 г. от Полша. Човекът, докарал превозното средство, напуснал Турция два дни преди нападението. 
Посочва се също, че двамата нападатели са участвали в среща на джихадистката групировка „Ислямска държава“ (ДАЕШ) в Кайсери, по време на която са били обсъдени подробностите за планирания терористичен акт.    
През 2013 г. Турция беше една от първите държави, които включиха „Ислямска държава” в списъка си с терористични организации. Оттогава страната е била мишена на групировката многократно, като са извършени най-малко десет самоубийствени нападения, седем бомбени атаки и четири въоръжени нападения, отнели живота на най-малко 300 души и ранили стотици други.
21.02.2024, 16:39 часа
223 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha