Петър Витанов: „Носителите на промяната“ предизвикаха безпрецедентна подмяна

Петър Витанов: „Носителите на промяната“ предизвикаха безпрецедентна подмяна

Избори „2 в 1“ на 9 юни, лявото, европарламентът… Какво очаква и какво се случва в БСП? Пред ФАКТИ говори евродепутатът Петър Витанов, който не е включен в листите на социалистите за предстоящия вот.

- Г-н Витанов, няма да бъдете кандидат за следващ мандат в европарламента от БСП или по принцип…
- Няма да се кандидатирам по принцип. Получих предложения от различни места, водих разговори с няколко леви политически формации. На този етап не се припознавам с никоя от тях, затова и взех решение да не участвам. Струва ми се, че човек може да бъде полезен в политиката и без да е член на европарламента.

- Има ли разговори с вас от БСП, или има дистанция? Приключихте ли с БСП?
- БСП е партията, благодарение на която получих възможността да работя като европейски депутат. Благодарен съм на редовите членове, на всички, които ми гласуваха доверие. Надявам се, че съм го оправдал. През тези пет години не съм щадил усилия и не съм спирал да работя за лявата кауза, в която вярвам. Тясното ръководство на БСП обаче направи разговорът невъзможен. През 2023 г. бях неправомерно изключен, заедно с още 14 социалисти, след като си позволихме да критикуваме лидерката Корнелия Нинова. От демократична структура БСП се превърна в еднолично дружество, което санкционира несъгласните и работи само в полза на ръководителите си. Затова и големите проблеми на хората остават неразрешени и то в момент, в който имаме нужда от силно ляво.

- Видяхме как Елена Йончева влезе в листата на ДПС. Вие предложения от други партии имате ли?
-Както вече казах, имах предложения, които отказах.

- Как гледате на решението на Елена Йончева да смени партията?
- Не бих могъл да коментирам чужди решения. Отговарям само за собствените си действия.

- Ще имаме избори „2 в 1“. Как ще се отрази това на вота за европарламента. Ще успеем ли да чуем тезата за ЕС в следващия мандат от 5 години…
- Единственият плюс на избори „2 в 1“ е по-високата избирателна активност. Подозирам обаче, че европейските теми ще останат на заден план в кампанията. За съжаление, отново ще преобладават омаскаряването, „черният пиар“ и калните престрелки с компромати. Важните теми за Европа – геополитически, икономически, социални – всъщност са ключови и на национално ниво. Затова е жалко, че вероятно няма да чуем какво предлагат политическите партии по тези въпроси.

- Как определяте политическата ситуация в страната. Можеше ли да стане по-объркано с този служебен кабинет и промените в Конституцията?
- Положението, уви, изглежда по-безнадеждно от всякога. „Носителите на промяната“ предизвикаха безпрецедентна подмяна. Онези, срещу които хората протестираха на площадите, се оказаха на първи ред в парламента с безценната подкрепа на ПП-ДБ. Разочарованието на хората е огромно, избирателите са отвратени. Вече никой не вярва, че адекватният политически процес е възможен. Промените в Конституцията бяха поредното безсмислено упражнение по законотворчество за начинаещи. Резултатите са пред очите ни – пълен хаос и то на фона на огромните проблеми, пред които е изправена държавата.

- Натрупахте доста опит, но виждате ли в момента политически субект, който да ви допада и към който бихте се включили?
- Изборите в София доказаха, че алтернативата е възможна само и единствено в лицето на модерно обединено ляво. Мисля, че това може да бъде приложено и в национален мащаб. За съжаление, в сегашната кампания ще имаме три леви партии, които ще се състезават и помежду си. Все пак продължавам да съм оптимист и да вярвам, че един ден България ще има успешно ляво управление. В най-бедната държава в ЕС няма как близо два милиона души да останат непредставени.

- Какво очаквате от вота на 9 юни. Ще имаме ли стабилно управление след това?
- Не вярвам да има драматични промени. Вероятно отново ще станем свидетели на недостойни сделки, неспазени обещания и задкулисни игри. Нека обаче не забравяме, че търпението на хората не е безгранично. Нищо не е вечно, включително политическото статукво./fakti.bg

02.05.2024, 15:54 часа
567 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha