Експерт със съвети как да влезем във форма след преяждането с козунаци

Експерт със съвети как да влезем във форма след преяждането с козунаци 100 грама класически български козунак е равна на 350 калории, а панетонето (вид италиански козунак) е 420-450 калории заради тези вкусни добавки - шоколад, стафиди. Това прави козунакът по-високо калориен и ни натоварва енергийната обмяна – най-вече черния дроб, панкреаса и отделителната система, бъбреците. Това каза специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова в „Тази сутрин“ по bTV. 
По думите ѝ, ако са от натурални съставки и ако ги консумираме на по-малки порции, козунаците не са толкова опасни за режима ни.
„Мисля, че всички бъркаме в свръхкомбинацията и свръхколичествата на любими храни, които сме очаквали доста дълго време, ако сме постили – минимум 40 дни. Изведнъж ни се иска и със зрението, и със вкусовите усещания да консумираме от всичко и от всичко. Това дава отражение върху храносмилателната система, натоварена е, често реагира с възпаления. Защото всеки орган и система в човешкото тяло, поставени при режим на свръхработа, реагира с риск от отключване на здравен проблем. При предозиране на умствената работа, след това имаме високо кръвно или главоболие“, посочи специалистът по хранене и диетика.
„Два дни ще доизяждаме стъпка по стъпка храните, които сме приготвили с любов и няма да изхвърлим. Но трябва да знаем – би трябвало да приключим с червените меса и с агнешкото, защото е доста мазно. Ще направим салати с яйца, ще добавяме кисело мляко за пробиотици. По един вид от любимата великденска храна на прием, след което задължително два дни плодове и зеленчуци с кисело мляко, ако сме много гладни, или с малко извара, за да подпомогнем функцията на черния дроб“, съветва проф. Донка Байкова. 
Ако не искаме да преядем, проф. Байкова съветва да приемаме малко количество течности, най-добре вода, а също така и да се храним на интервали. 
„Храната в червата ни се етажира на нива и ние трябва да дадем възможност храносмилателните ензимни системи да обработят една съставка и съответно да дойдат другите ензимни системи. При един хранителен прием, например обядът, съветвам от вид до вид елементи от менюто да има интервал минимум 30 минути. В ресторанта първо идват и питат какво ще пиете и каква салата, след което идва антипаста, предястие, основно ястие, следястие и десерт. Пиенето на малко количество вода изпълва стомаха. Течността има и свойството бързо да отмива остатъци от предходни хранения“, посочи проф. Байкова. 
Специалистът по диетика предупреждава хората, които страдат от храносмилетелни проблеми като гастрит, колит, язва и други много да внимават с какво и как приемат, тъй като едно предишно възпаление може да отключи нови процеси при други органи от храносмилателната система. 
07.05.2024, 14:06 часа
330 1
Коментари

Никак!

08.05.2024, 21:15 часа
Никак не се влиза във форма овална ,без да си хапнеш благ , стафидово-чоколадов козунак ! ух , че е вкусееен ! И с млекце върви и с кафенце върви и сам си върви . Туй то ! Благина .
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha