Тръмп иска от петролния бизнес 1 млрд. долара "за да се върна в Белия дом" и ще отмени екополитики

Тръмп иска от петролния бизнес 1 млрд. долара "за да се върна в Белия дом" и ще отмени екополитики Бившият президент Доналд Тръмп е готов да отмени екологичните разпоредби на президента Джо Байдън относно електрическите превозни средства и вятърната енергия, ако се върне в Белия дом, съобщи в четвъртък "Вашингтон пост".
Коментарите си борещият се за нов мандат в Белия дом е направил в лична среща миналия месец с висши ръководители на петролни компании в своята резиденция в Мар-а-Лаго, посочва изданието, цитирайки лица, запознати с дискусиите.
Тогава един от тях се оплакал как бизнесът продължава да се сблъсква с тежки екологични разпоредби, въпреки че са похарчени 400 милиона долара за лобиране пред администрацията на Байдън през последната година, съобщава изданието.
Отговорът на Тръмп смаял някои от присъстващите: "Всички сте достатъчно богати и би трябвало да съберете 1 милиард долара, за да ме върнете в Белия дом". На вечерята след това той е обещал незабавно да отмени десетки екологични правила и политики на президента Байдън и да спре въвеждането на нови, според лица, запознати със срещата, които са говорили при условие за анонимност, за да опишат този личен разговор.
Даването на 1 милиард долара би било "сделка", е казал още Тръмп, визирайки данъчното облагане и регулациите, които компаниите биха избегнали при дарение за кампанията му, посочват източниците на "Вашингтон пост".
Въпреки оплакванията на петролната индустрия относно "зелените" политики на Джо Байдън, Съединените щати сега добиват повече петрол, отколкото която и да е страна някога – средно близо 13 млн. барела на ден през миналата година. ExxonMobil и Chevron, най-големите енергийни компании в САЩ, отчетоха през 2023 г. най-големите си годишни печалби от десетилетие насам.
Петролните гиганти обаче ще си осигурят още по-големи печалби, подпомогнати от нови офшорни сондажи, по-бързи разрешителни и други облекчени регулации, при евентуална втора администрация на Тръмп в Белия дом, е отбелязал бившият президент по време на вечерята в Мар-а-Лаго.
На същата вечеря Тръмп се е зарекъл незабавно да прекрати замразяването на разрешителните за нов износ на втечнен природен газ (LNG) на администрацията на Байдън, посочиха пред "Вашингтон пост" трима от присъстващите. "Ще го получите още на първия ден", е заявил Доналд Тръмп.
На срещата са присъствали около двайсетина петролни босове, сред които Майк Сабел, главен изпълнителен директор и основател на "Венчър Глобъл", както и Джак Фуско, главен изпълнителен директор на "Шанийр Енерджи", чиито предложени проекти биха спечелили пряко от премахването на "паузата" за допълнителен нов износ на втечнен газ. Другите представители са били на "Шеврон4, Континентал Рисорсиз, "ЕксънМобил" и "Оксидентъл Петролиъм", според списък на присъстващите, предоставен на "Вашингтон пост".
10.05.2024, 11:27 часа
113 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha