Ето колко крачки трябва да правим на ден, за да сме здрави

Ето колко крачки трябва да правим на ден, за да сме здрави Има много причини тренировките за ходене да са толкова популярни. Ходенето предоставя всички ползи за здравето и фитнеса на други нискоинтензивни стационарни кардио тренировки.
Ходенето е удобна и достъпна тренировка, за която не е нужна луксозна фитнес зала или много оборудване. Подходящо е за хора от всички фитнес нива и възрасти и може да бъде персонализирано според личните способности на всеки човек.
Много хора използват 10 000 стъпки като еталон за ежедневна цел, но това число всъщност произлиза като част от маркетингова кампания, а не идва от научни доказателства.
Мета-анализ се опита да определи минималния и оптимален дневен брой стъпки за подобряване на здравето, като анализира данни на 111 000 души в 12 проучвания. Констатирано е, че около 2600 и 2800 стъпки на ден намаляват смъртността от каквато и да е причина с 8 процента и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания съответно с 11 процента, в сравнение с 2000 стъпки на ден. Ползите достигат своя връх при 8800 стъпки на ден.
Извършването на физическа активност,  насърчава мускулните клетки да поглъщат глюкоза от кръвта за енергия, намалявайки кръвната захар в краткосрочен план и помагайки за поддържане на инсулиновата чувствителност в дългосрочен план според Американската диабетна асоциация. Тези неща помагат за намаляване на риска от развитие на диабет тип 2 и усложненията, които идват с него. И докато всеки вид упражнения са добри за регулиране на кръвната захар, ходенето е особено ефективно - особено когато се извършва веднага след хранене.
Ходенето само за две минути след хранене ефективно намалява кръвната захар по-добре от простото седене. Това може да помогне на хората с диабет или преддиабет да управляват кръвната си глюкоза, както и да помогне на другите да подобрят метаболитното си здраве.
Въпреки че всяка дейност гори калории, колкото повече интензивност се внася в тренировките, толкова повече калории се изгарят. Това важи и за ходенето. Броят на изгорените калории при дадена тренировка зависи от теглото и състава на тялото на човек. Това означава, че ако целта на някого е загуба на мазнини, той трябва да ходи с по-висока интензивност или да ходи много по-дълго, за да види тези желани резултати.
За да бъдат разходките по-голямо предизвикателство и да се увеличи броят на изгорените калории по време на разходката, редуващи се между по-високи и умерени или по-ниски интензивни интервали могат да бъдат много ефективни. Включването на интезивни интервали в ходенето е чудесна тренировка, защото пулсът се повишава и в крайна сметка се изгарят повече мазнини и калории. Друг подход за повишаване на интензивността на ходенето е ходенето под наклон. 
10.05.2024, 13:03 часа
1367 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha