Нидал Алгафари представи свои книги във Видин

Нидал Алгафари представи свои книги във Видин Режисьорът и писател Нидал Алгафари се срещна със свои читатели във Видин. Той представи романите си "Боже, защо Господ лъже?" и "Аллах, милост нямаш ли?" по покана на  Регионална библиотека „Михалаки Георгиев”. Авторът беше посрещнат топло от видинската публика, сред която имаше и ученици.
"Вече се срещам и с читатели, иначе обикновено са бъдещи читатели, които се опитвам да ги спечеля, да се опитам да обясня, че книгите ми не са теологични, че книгите ми не са политически есета, че книгите ми не са пиар, а че книгите ми са художествена литература, роман, трилогия, че се разказва за севди, а не се разказва за политически интриги и т. н. Където и да отида вече имам по двама, трима, четирима души, които да са прочели и те страшно много ми помагат, защото едно е човек да е прочел книгата и да се изкаже, съвсем друго е аз да си говоря... А те са доказателство, че книгите са наистина интересни, увлекателни и се четат на един дъх", каза Нидал Алгафари.
На въпрос "Какво трябва да знае читателят, който за първи път посяга към неговите книги?", авторът отговори: 
"Най-близко е до българския дух. За това, че българинът е изключително мъдър, горд народ и всякакви хора, които се опитват по някакъв начин да го избутат за това, че е бил роб, или дедите ни са били роби, че сме били прости, че сме били неуки, че такива поговорки като "Смирената глава сабя не я сече", че сме по-ниски от тревата, по-тихи от водата, са абсолютно неверни. Българинът е показал в цялата си история, в хилядите години, че той не е това, което се опитват да ни покажат... Има много неща, с които да се гордеем и искам с тях да изпъкнем, да изпъкнем с философията ни, да изпъкнем с богомилството, с нестинарството, с всичките обичаи и с това, че сме принудили Църквата да се приобщи към вярата ни, а не ние да се приобщим към догмата й."
Нидал Алгафари посещава за първи път Видин и призна, че е много впечатлен от площада, сградите и духа на града.  
07.10.2016, 15:02 часа
648 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha