Ученици мериха сили в знания за Видин

Ученици мериха сили в знания за Видин Общинското ученическо състезание „Аз познавам Видин“, което се провежда за осма поредна година, този път премина под надслов „Краезнанието – извор на родолюбие“. По традиция то се организира в рамките на прoграмата, по повод духовния празник на Видин – Димитровден. Състезанието се проведе съвместно с Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“. 
Нетрадиционно пожелание за успех към участниците отправиха децата от детска градина „Желязко Попниколов” в началото на събитието. Те заредиха състезателите с оптимизъм и желание за победа, а публиката с настроение.
В състезанието участваха отбори от: СУ „Св. св. Кирил и Методий“, СУ „Любен Каравелов“ и СУ „П. Р. Славейков“. Учениците влязоха в ролята на „млади краеведи” и в рамките на 20 минути имаха възможност по увлекателен начин да представят избраният от тях паметник, личност или литературна творба. Творчеството бе важен елемент от регламента на състезанието, както и знанията свързани с регионалната история. Участниците достойно се изявиха в осмото общинско състезание „Аз познавам Видин”, като разказаха увлекателно за известни личности, свързани с дунавския град и паметници на културата. 
Публиката внимателно следеше представянето на всеки отбор, като нейната задачата бе да избере победител. Според регламента, всеки определя своя фаворит, поставяйки по един емотикон усмивка на участник от съответния отбор. Победител в състезанието е отборът, събрал най-много емотикони.
След показването на много знания, свързани с регионалната история, кметът на Община Видин Огнян Ценков приветства достойните млади граждани с думите: „Искам да поздравя всички участници в тазгодишното състезание и да им пожелая да обичат и да милеят за Видин!“ 
Тази година победител в състезанието, събрал най-много усмивки стана отборът на СУ „Любен Каравелов“. Огнян Ценков връчи символичния ключ на Видин на Валерия - капитан на отбора: „С радост връчвам ключа на старопрестолния Видин и моето послание към вас, мили деца, е вие да го пазите със съзнанието, че по този начин предпазвате нашия град от всякакви бъдещи посегателства и беди.” Самият ключ ще бъде съхраняван в училището до провеждането на следващото състезание догодина.
Всеки отбор получи специален плакет със символа на Видин – крепостта „Баба Вида”. 
24.10.2016, 15:15 часа
407 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha