Уважаван бизнесмен пострада от порочна практика на съда в Мездра

Уважаван бизнесмен пострада от порочна практика на съда в Мездра Уважаваният бизнесмен Тони Йорданов, изпълнителен директор на мездренската фирма „Инертстрой – Калето” АД е пострадал от порочна практика на районния съд в Мездра.
Първоначално на сайта било публикувано оправдателно решение по дело на бизнесмена, но му било връчено друго решение. Така съдът се оказва, че е излязъл с две коренно различни решения. Йорданов, който само преди дни бе награден за „Най-мащабна инвестиция в региона“ на официална церемония на Търговско-промишлената палата във Враца, изпрати до медията ни отворено писмо във връзка с въпросната нередност.
Публикуваме целия текст на отвореното писмо без редакторска намеса:
 
„Обръщам се към Вас за съдействие. Изпълнителен директор съм на дружество „Инертстрой – Калето” АД. Дейността на дружеството е в областта на строителството, а също така и притежава МВЕЦ „Калето”. Причината е поредното явно нарушение на законите в нашата страна и то от служители на съдебната власт.
Жалбоподател съм по адм. дело №346/2016 год. по описа на Районен съд Мездра, срещу Наказателно постановление на директора на Басейнова дирекция „Дунавски район” гр. Плевен, тъй като ми беше наложена имуществена санкция в размер на 20 000 лв. Освен съдът, в спорът, становище взе и Районна прокуратура – гр. Мездра, като отказа да образува досъдебно производство с мотивът, че не са на лице данни за извършено престъпление от общ характер от нашето дружество.
Оставям на страна фактът, че едни и същи служители на Басейнова дирекция „Дунавски район” гр. Плевен извършват непрекъснати проверки на МВЕЦ „Калето” и съставят актове за дейности извършвани в собствен терен и представляващи задължение за представляваното от мен дружество по поддържане и предотвратяване на евентуални аварии.
Като жалбоподател по административно дело №346/2016г. по описа на Районен съд – гр. Мездра, очаквах решение по казуса в срок от един месец след последното съдебно заседание, което беше проведено на 28.10.2016г. и съответно решението трябваше да е постановено до 28.11.2016г.
На 29.11.2016г. на официалната интернет страница на Районен съд – гр. Мездра беше публикувано Решение №173/2016г., което отменя като незаконосъобразно и неправилно обжалваното от мен наказателното постановление на Басейнова дирекция „Дунавски район” – гр. Плевен. Останах изключително изненадан, когато на следващия ден адвокатът ми по делото, получи на ръка коренно различно решение с което не само, че не се отменяше наказателното постановление, но и бях осъден да заплатя имуществена санкция в размер на 10 000лв.
Живеем в правова държава и това е записано в Конституцията на Република България. Съдиите са хора като нас - обикновените граждани и статутът им на магистрати не им дава право да се възползват от служебното си положение. Навлизането на употребата на интернет в съдилищата е с цел осигуряване на прозрачност относно работата им, както и за улеснение на гражданите. С публикуването на решението на официалната страница на Районен съд – гр. Мездра, аз бях информиран за решение постановено в моя полза.
Като гражданин на Република България аз съм длъжен да спазвам законите на страната и при нарушаването им, подлежа на наказателна отговорност по съответния закон. След като аз нося наказателна отговорност, то не следва ли и съдията постановил две решения по един и същи казус, да носи такава, още повече, че тези нарушения са по повод на служебните му задължения?
Но абсурдите от страна на съдиите в Районен съд – гр. Мездра не се изчерпват само с това.
В решение по казус за дисциплинарно уволнение на служител от представляваното от мен дружество бяха събрани доказателства от Гранична полиция, че въпросният служител без уважителни причини е бил извън територията на страната и това е причината за отсъствието му от работа, съдът не взима под внимание това, а назначава повторна съдебно-счетоводна експертиза, относно дължимите му от нашето дружество, обезщетения. Това не само показва предизвестен край на съдебния процес в полза на служителя, но и навежда на съмнения относно компетентността и безпристрастието на съда.
Преди изложеното по-горе, по друго дело пред Районен съд – гр. Мездра, от потърпевш се превърнах в престъпник. Касае се за дело относно незаконно уволнение на служителка, уличена в кражба от клиент на магазин, представляван от мен. В постановеното решение, съдията беше посочил, че дисциплинарното уволнение на служителката е незаконно, тъй като в заповедта за уволнението не е написано с думи основанието, а са използвани конкретни членове и алинеи от Кодекса на труда, изписани с цифри. Въпреки, че не може да се ползва като доказателство заснетото от охранителните камери на магазина, ясно показва кражбата. Както е записано в Наказателния кодекс кражбата е престъпление. При така постановеното решение излиза, че престъпниците са толерирани от съда и изправяйки се в съдебна зала срещу нарушител на закона, изходът от делото е с предизвестен в тяхна полза изход, независимо от събраните по делото доказателства.
Обръщам се към медиите именно поради опасенията ми, че като представители на съдебната власт, съдиите от Районен съд – гр. Мездра, могат да продължат порочната си практика да постановяват  решения, които в последствие да изменят, което може би е под влияние на други фактори. Не се взимат под внимание представените от страните доказателства, а на база гореизложеното, започвам все повече да се убеждавам, че правните аргументи са последното нещо, от което се интересуват съдиите.
Всички тези действия, пораждат в мен съмнение относно обективността и безпристрастността на съдебната ни система. Опасявам се, че и да подам сигнал до Инспектората на Висшия съдебен съвет, едва ли ще доведе до някакви последици.
Както вече споменах по-горе, представляваното от мен дружество е подложено на непрекъснати проверки от страна на Басейнова дирекция „Дунавски район” – гр. Плевен. Опасявам се, че може изменението на решението да е продиктувано от взаимодействие между Дирекцията и въпросният съдия. Сега съм поставен в неведение относно кое от двете решения е правилно и как следва да защитя правата си. Освен това, се опасявам, че и при други дела разгледани пред Районен съд – гр. Мездра може да продължи практиката да се защитават интересите на лица, ползващи се с привилегии от страна на съдиите или друга възможност е да има тенденциозно негативно отношение към представляваните от мен дружества в гр. Мездра.
Надявам се, че като журналисти ще отразите обективната истина и ще спомогнете за прекратяване на порочната практика да не се спазва закона в Районен съд град Мездра. Надявам се, че ако се даде гласност на проблема за потъпкването на законите на Република България от страна на няколко съдии,  то ще се възстанови вярата ми в правосъдието.
 Надявам се и вярвам, че ще обърнете внимание на изложеният от мен проблем.
Тони Йорданов,
изпълнителен директор на „Инертстрой – Калето” АД"
05.12.2016, 11:45 часа
9263 8
Коментари
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha