Стана ясно от какви специалисти има нужда бизнесът във Врачанско

Стана ясно от какви специалисти има нужда бизнесът във Врачанско Днес стана ясно кои специалисти са сред най-предпочитаните от бизнеса във Врачанско. Данните бяха изнесени на среща с директорите на професионалните гимназии и средни училища с професионални паралелки в синята зала на Младежкия дом. В нея участие все и заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов, представителят на Министерството на образованието Милка Коджабашиева, областния управител Малина Николова, шефката на регионалното управление по образованието Галина Евденова, кметовете на общините, работодателските организации и бизнеса. Горещата тема, която бизнесът и образованието обсъдиха бе „Професионалното образование – ключов фактор за развитие в област Враца“, а срещата бе открита от областния управител Малина Николова.
Според изнесените данни се увеличава търсенето на хора със средна и висока квалификация, като се наблюдава силна безработица, а в същото време има много свободни работни места, защото безработните на са квалифицирани да заемат свободните работни позиции. Наблюдава се и дефицит на кадри със средно професионално образование. Задълбочава се недостигът за около 170 професии и длъжности със средна квалификация като оператори на машини и съоръжения, техници, технолози, механици, монтьори, заварчици, стругари, шофьори и много други.
От представените данни се оказа, че външните фактори, които оказват много сериозно влияние върху професионалното образование и обучение в областта са много. На първо място се оказа, че общините на територията на областта не са равностойни по територия, брой население и икономически фактори. Намаляването на жизнения стандарт на населението и разширяването на бедността също оказва много голямо влияние в образованието, особено при ромския етнос. Трайна е тенденцията към намаляване броя на населението и отрицателния естествен прираст. Продължава засилено миграцията в чужбина и по-големите градове в страната и все по-често родителите вземат със себе си и своите деца, посочи Галина Евденова. Завършващите млади хора трудно си намират работа, заради слаборазвитата промишленост и другите дялове на икономиката.
Притеснителният факт е, че тази учебна година 2 644 са завършващите 7 и 8-ми клас ученици в областта, които трябва да направят информиран избор за своето бъдещо развитие и успешна реализация.
Именно поради тези причини учители, представители на общини и бизнес представиха основните си виждания и какво точно трябва да се промени в професионалното образование. От какво има нужда бизнесът и как да накарат тези ученици да се възползват от подадената им ръка. 
05.12.2016, 15:03 часа
2356 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha