Екоексперти броиха птиците в Монтанско

Екоексперти броиха птиците в Монтанско Експерти от РИОСВ – Монтана и представител на Природонаучен музей към БАН извършиха преоброяване на водолюбивите птици на територията на областта, се посочва в прессъобщение на дирекцията.
Преброяването се извърши в периода 13-14 януари 2017 г. като бе обходен язовир „Огоста” и течението на река Дунав – от с. Връв, общ. Брегово, обл. Видин до с. Долно Линево, общ. Лом, обл. Монтана.
Преброяването на зимуващите водолюбиви птици в язовир “Огоста” се извърши в 9 точки: устие на река Бързия (при с. Боровци); устие на река Златица (при с. Калиманица); устие на река Огоста (при с Горно Церовене); баластриерите при с. Горно Церовене, старата църква на с. Живовци, западна и източна страна на полуостров „Расника”; гребната база на язовира и стената на язовира. Регистрирани са 3 762 броя птици от 16 вида, което по численост и видово разнообразие на птиците е по-голямо в сравнение с миналогодишното, когато са наблюдавани 2445 броя птици от 15 вида. Извършено е и наблюдение в 18 точки по поречието на река Дунав – от с. Връв, общ. Брегово, обл. Видин до с. Долно Линево, общ. Лом, обл. Монтана. Регистрирани са общо 2 556 бр. птици от 19 вида, което по-численост на птиците е по-малко, но по видово разнообразие е по-голямо в сравнение с 2016 г., когато са наблюдавани общо 5932 бр. птици от 16 вида. Като причина за по-малкия брой птици като видове и численост може да се отчете и невъзможността да бъдат обходени три точки от местата за наблюдение (при селата Сланотрън и Кутово, общ. Видин, обл. Видин и село Добри дол, общ. Лом обл. Монтана), поради образуваните преспи и дълбок сняг. Основната разлика в тазгодишната численост на птиците по река Дунав в сравнение с миналогодишната идва от един вид – зеленоглава патица (ловен обект), тъй като през 2017 са отчетени 1 661 бр. по река Дунав, а през 2016 г. около три пъти повече – 5253 бр., но през 2017 видовото разнообразие по река Дунав е по-високо, вероятно поради ниските температури. През 2016 са видяни единични бройки от къдроглав пеликан и червеногуш гмуркач (по Дунав), а сега няколко други видове като: ням лебед, сива патица, качулата потапница, фиш, голяма бяла чапла и малък нирец. Обобщените данни показват, че по време на 41-тото ежегодно Среднозимно преброяване на зимуващите водолюбиви птици за територията на РИОСВ – Монтана са наблюдавани общо 6 318 бр. птици от 22 вида, докато през 2016 г. са наблюдавани общо 9 689 бр. птици от 17 вида.
17.01.2017, 15:46 часа
777 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha