Гущеров се изправи на подсъдимата скамейка във Враца /снимки и видео/

Гущеров се изправи на подсъдимата скамейка във Враца /снимки и видео/ Наказателен процес протече в съдебна зала на врачанския окръжен съд. Той обаче бе симулативен и разигран от младежи от СУ „Христо Ботев“-Враца. Това беше и финалът на съвместна инициатива на врачанския окръжен съд и елитното школо за обучение по неформално образование, свързано със запознаване работата на съдебната система.
В симулативния процес всички младежи имаха роли, които изиграха с голям интерес. Казусът, който пресъздадоха, беше за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди. В ролята на подсъдимия Гущеров влезе младеж, а тричленен съдебен състав, ръководен от председател, изслуша страните по делото. Съвсем като в реалните дела, обвиненият се защитаваше от адвокати, а обвинението се поддържаше от прокурори. В процеса имаше и много свидетели, а специално назначеното вещо лице разкри направените при съдебна експертиза заключения.
По време на заседанието прокурорите повдигнаха своите обвинения, адвокатите защитаваха подсъдимия младеж, а съдиите изслушваха и разпитваха свидетели. Очаква се след дълго тайно заседание на съдийския състав да бъде обявена присъдата и да се прочетат мотивите, като с това се сложи край на заседанието.
В края на процеса младежите ще бъдат наградени с удостоверения за успешното представяне и завършване на курса на съда и с конституцията на Република България.
В рамките на програмата са проведени девет срещи с учениците, като това е десетата – последна среща.
„По този начин въвеждаме учениците в гражданското и наказателното право. Казусът, който гледат в момента учениците е наказателно правен и е по действителен случай, който обаче не е от Враца“, уточни зам.-председателят на съда Евгения Симеонова.
 

05.06.2017, 14:47 часа
3022 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha