Скандално! Съмнителна сделка разфасова парк „Ловен дом“ в Оряхово

Скандално! Съмнителна сделка разфасова парк „Ловен дом“ в Оряхово За съмнителна сделка, която цели да разфасова известния парк „Ловен дом“ в Оряхово, сигнализира в BulNews.bg общинският съветник Николай Петранов. Със солидно количество документи, съветникът разкрива съмнителната практика на колегите си в местния парламент. По думите му става въпрос за приватизиране на публична общинска собственост, която по закон не може да се продава.
Преди повече от 80 години тогавашните градски управници са дарили най-хубавото място от този парк на ловно-рибарското дружество за изграждане на ловен дом и оттам и паркът носи това име. Там някога се помещавала градската пожарна служба. След време пожарната се преместила и според Петранов сградата се превърна в уютен дом на някакъв бизнесмен. Явно обаче мястото му се оказало тясно и оттук започва сагата с приватизацията на част от парка "Ловен дом", разказва Петранов.
По думите му, изненадата за оряховчани идва на 29.10.2015 г., когато временно изпълняващият тогава длъжността кмет на община Оряхово издава заповед, с която в парка изневиделица се пръкват четири нови имота. Това по закон не може да стане, защото паркът е публична общинска собственост и с него не може да се извършват разпоредителни сделки. Само месеци по-късно на новоизбрания общински съвет е внесена за гласуване докладна и проекторешение за промяна статута на имота от публична в частна общинска собственост. Въпреки предупреждението на Петранов, че това е противозаконно и предложението за отлагане, проекторешението било гласувано от съветниците на ГЕРБ в Оряхово.
Докладната, както и всички други решения на общинския съвет, са изпратени на районната прокуратура в Оряхово, където обаче никой не видял нищо нередно.
След повече от година затишие в местния парламент е внесена друга докладна от кмета на Оряхово Росен Добрев, който предлага на съветниците част от парка да бъде продаден на бизнесмена, превърнал старата пожарна служба в уютен дом. Става въпрос за 84 кв. метра, които са оценени за 3 360 лева…
На заседанието присъствал журналист от известно ловно-рибарско списание, който снимал сесията в залата. Това обаче явно не се харесало на кмета и приближените му и той изгонил репортера с мотива, че записът „може да се използва с манипулативна цел“. На заседанието са присъствали и трима представители на ловно рибарското-дружество, които са изказали становищата си. Въпреки мнението им, което било подкрепено и от някои от съветниците, докладната била приета.
Съветникът Петранов веднага обжалвал решението на колегите си от ГЕРБ и ДПС пред областната администрация във Враца, като няколко дни по-късно станало ясно, че и областния управител Малина Николова го смята за незаконосъобразно. В момента от районната прокуратура в Оряхово трябва да вземат решение дали да върнат решението на съветниците или да им дадат зелена светлина. 
„Интересно защо след толкова много предупреждения, че се прави нещо незаконосъобразно, кметът на община Оряхово, председателят на общинския съвет, изключително компетентните юристи на общината и председателите на комисии правят нещо, което областния управител признава, че не е законосъобразно. Дали го правят от незнание, некомпетентност, инат или пък от други подбуди? Един ден истината ще излезе наяве... Наглостта на някои хора стигна дотам да предлагат на дружество "Сокол" да закупи останалата част от имота, като по този начин го превърне в съучастник на действията си“, заявява Николай Петранов.
14.06.2017, 08:30 часа
5266 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha