Във Враца отбелязаха Международния олимпийски ден със спортен турнир

Във Враца отбелязаха Международния олимпийски ден със спортен турнир По случай Международния олимпийски ден - 23 юни, във Враца се проведе спортен турнир. Организатори на събитието, което се състоя на на стадион "Христо Ботев", бяха Община Враца, Българският олимпийски комитет и Баскетболен клуб "Ботев 2012. Спортната проява откри кметът Калин Каменов, който поздрави участниците и им пожела да спортуват и да се забавляват. Програмата на турнира включваше състезания по баскетбол, тенис на маса и петанк. 
В турнира по баскетбол участваха младежи от VIII-ХII клас от Баскетболен клуб "Ботев 2012". В надпреварата по тенис на маса се включиха юноши, мъже и жени. В състезанието по петанк сили премериха отбори от мъже и спортни формации, съставени от дами. 
Всички участници в спортната проява получиха грамоти, а победителите - купи и награди осиryрени от организаторите. 
Международният олимпийски ден се чества с решение на Международния олимпийски комитет от януари 1948 г. През 1896 г. в Атина се провежда първата съвреемнна спортна олимпиада. Старомодните олимпиади никой не Ги помнел, защото още през 393 г. римският император Теодосий ги забранил. През 1894 г. обаче един френски педагог и историк на име Пиер Дьо Кубертен решил, че християнството вече е добре наложено и с цел да популяризира атлетиката съставя план за възобновяването на Олимпийските игри. За да даде гласност на тези свои планове, той организира международен конгрес на 23 юни 1894 г. в Сорбоната в Париж. Там прави предложение за възстановяване на Олимпийските игри, така, както са се провеицдали в древноспа. Конгресът води до основаване на Международния олимпийски комитет, на който Пиер Дьо Кубертен става генерален секретар. Взема се решение първата модерна олимпиада да се проведе в Атина, Гърция, като игри се провеждат на всеки четири години. 

24.06.2017, 16:08 часа
623 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha