Ще правят ново затворническо общежитие във Враца

Ще правят ново затворническо общежитие във Враца Във Враца да бъде преустроено ново затворническо общежитие от открит тип, стана ясно на семинар, организиран от Министерството на правосъдието в Стара Загора. Над 25 млн. евро са предвидени по новия програмен период на Норвежкия финансов механизъм /НФМ/ 2014-2021 г. за подобряване на условията в затворите, повишаване капацитета на служителите, работещи в сектора и за реинтеграция на лишените от свобода. 
Очаква се изграждане на пилотен затвор с учебен център към него, създаване на преходни отделения или т.нар. half way houses за адаптация на затворници, на които им предстои освобождаване, ремонт на затвори и арести, са сред основните цели, залегнали в следващите години.Предвидено е такива преходни отделения да бъдат обособени към затворническите общежития към затворите в Пловдив, Бобов дол и Бургас, а пилотният затвор, към който ще бъде изграден и учебен център, да бъде в Кремиковци. Производственият цех към Пазарджишкия затвор да стане обучителен център за подпомагане реинтеграцията на лишените от свобода след тяхното освобождаване, е заложено в програмата. И още: да бъде изграден нов арест и пробационна служба в Петрич, да се ремонтират затворите в Пловдив и Бобов дол, а във Враца да бъде преустроено ново общежитие от открит тип.
Разработване на Концепция за първоначално и продължаващо обучение на пробационните служители, проучване на възможността за въвеждане на нови алтернативни мерки на наказанието „лишаване от свобода“ и разработване на специализирана програма за менторство (coaching), са сред другите заложени цели на новия програмен период.
21.08.2017, 08:35 часа
3896 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha