Променят устройствения план на Чупрене заради ски курорт под Минджур

Променят устройствения план на Чупрене заради ски курорт под Минджур Експертният  екологичен съвет при РИОСВ – Монтана ще обсъди доклада за екологична оценка на туристическа и ски зона „Миджур”- община Чупрене. Общият устройствен план е изработен от арх. Емил Леков, който е автор и на плана за ски-зоната в Банско, научи информационна агенция BulNews.bg.
Туристическата зона е разположена в планината над Чупрене. Тя е с  площ от 710 дка – сега алпийски пасища и поляни, предимно държавна и общинска собственост. Там трябва да бъде изградаена ски писта с дължина 16 км, 4 учебни плаца, ски-пътеки, влекчета, лифт Идеята е туристите да нощуват в къщите за гости в Чупрене и близките села – Репляна, Горни Лом, Долни Лом, Средогрив и Търговище.
Местните власти гарантират, че бъдещата ски-зона няма да засегне резервата Чупрене, въпреки че една четвърт от защитената зона „Миджур” би попаднала в обсега на новия проект. Предвидено е водата за съоръженията да се взема от реките Покълска и Бърза река.
Биосферния резерват „Чупрене“ е под защитата на ЮНЕСКО от 1977 г. В него са останали едни от последните местообитания на защитени растителни и животински видове – прилепи, влечуги, белошипа ветрушка, ливаден дърдавец. През резервата минава един от главните прелетни пътища на птиците и тук е единствената естествена популация на глухар. Резерватът е със столетни смърчови гори.
21.09.2017, 09:38 часа
2172 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha