Слагат стандарт на протезите и инвалидните колички, за да спрат течовете

Слагат стандарт на протезите и инвалидните колички, за да спрат течовете “Министър Кирил Ананиев пое ангажимент да се разработят механизми- техническите помощи и медицинските изделия поетапно да влязат към НЗОК и Министерството на здравеопазването, защото нашата обща цел е да има стандарти, контрол на качеството и ценообразуването, така че публичният ресурс да бъде прозрачен.” Това заяви днес представителят на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова след среща на майките на деца с увреждания с работната група в Министерския съвет.
“Надяваме се към края на месец август закона да влезе за обществено обсъждане. Финансовата подкрепа няма да бъде за сметка на личната помощ и ще остане за всички правоимащи лица с ТЕЛК-ове над 50% по скала, която е разработена в проекто-предложението на закона за хората с увреждания. Предложени са и мерки по отношение на индивидуалната оценка, която да бъде прилагана както към личната помощ, така и към различните подкрепи в Министврство на образованието, както и за социалните услуги. Вицепремиерът Томислав Дончев се ангажира електронния регистър да се случи до края на месец януари”, обясни още Стоименова.
“Заедно с министър Ананиев информирахме участниците за извършените от нас посещения, от моя страна - в дневните центрове за деца и младежи с увреждания, и от страна на здравния министър - в лечебни заведения. Това, което информирах членовете на работната група е, че от страна на контролните органи на социалното министерство ще бъдат проверени всички места за хора с увреждания - общо 79, до края на септември, за да може да имаме цялостно впечатление от тях и качеството на услугите, които предлагат”, каза социалният министър Бисер Петков. Той обеща докладът за състоянието на домовете да бъде готов до средата на октомври. Междувременно работната група щяла да се опита да има изцяло готов проект на закон за хората с увреждания до петък, за да може той да влезе за обществено обсъждане в края на август.
Първи проект на закона за социалните услуги пък се очаква до края на септември, обясни още Петков.
“По време на първата среща бе поет ангажимент трите закона да бъдат готови заедно. Компромис с това да има три законопроекта не беше направен и те ще влязат заедно в парламента”, припомни пък омбудсманът Мая Манолова.
“Когато има недоволство, протест, въпреки високия емоционален заряд, това е шанс държавата да се вгледа малко по-надълбоко в някоя система, институция или служба и да види какво там не е наред. А откровения разговор включва това, че в социалната сфера, в грижата за хората с увреждания има много неща, които трябва да се променят”, отсече вицепремиерът Томислав Дончев. Той обясни, че ако по-рано се беше говорило за електронния регистър, то е можело да се направи по-добре и да бъде по-ясен механизма на работа, и въпросът с финансирането.
07.08.2018, 12:35 часа
583 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha