Урок за Деня на родилната помощ в мездренската библиотека

Урок за Деня на родилната помощ в мездренската библиотека Четвъртокласниците от ОУ "Христо Ботев в Мездра присъстваха на нетрадиционен урок в библиотеката. Урокът бе посветен на Деня на родилната помощ. Библиотекарят в детски отдел Димитрина Иванова поздрави децата и гостите и символиката на деня и обясни на децата защо трябва да почитаме бабите- жените, които първи поемат живота в своите ръце. 
Специален гост на урока бе акушерката Цецка Йорданова, която разказа на децата за професията си: 
"Всичко което аз знам и мога, съм го придобила в МБАЛ Мездра, където дълги години работих със страхотни професионалисти.... Може би много от вас не знаят какво е точно акушерка. Много е трудно с няколко думи да се опише тази професия. От както свят светува, до раждащата жена стои друга жена неотлъчно, преживявайки нейните болки и радости. Жената, която помага за раждането, в миналото се е казвала жената която бабува без значение на колко години е, не е задължително да е стара баба. Сега тази професия се практикува от акушерки." 
Цецка Йорданова разказа и за това- колко е важен екипът, който извършва раждането:
"Единствено и там мога да кажа, че екипите са железни. Всеки разчита на другия, не може някой да капризничи...Тогава, когато влиза една жена да ражда, тогава всеки един от тези хора- акушерки, акушер-гинеколози, педиатри, санитарки, всеки си знае работата, всяка ръка знае какво да пипне и как да го направи, за да може всичко да бъде благополучно."
Децата гледаха филм за създаването на плода до неговото раждане, след което пресъздадоха народната традиция на бабуването. 
 
18.01.2019, 09:40 часа
1164 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha