Започнаха проявите за Свети дух в Монтана

Започнаха проявите за Свети дух в Монтана С посещение на китайска делегация днес в Монтана започнаха проявите за празника на града- Свети дух, който е на 17 юни. Програмата включва и откриване на статуята на богинята Диана, което ще се състои на 14 юни, след което ще има и научна среща на тема: "Развитието на Монтана и Северозападна България в научните изследвания". Какво още включва програмата разказа кметът на община Монтана Златко Живков:
"На 15 юни ще се проведе традиционната среща "Бабина душица". На 16 юни, в неделя, "Международна киноложка изложба" в парк "Огоста" и конният спорт. Освен това- "Танцов калейдоскоп" и откриване на 13-ите Международни фолклорни празници. Ще участват шест държави: Полша, Румъния, Гърция, Унгария, Украйна и Холандия. Гости на нашия празник ще има от десет от партньорските ни градове. Заедно, всички гости, ще бъдат от над 17 страни. На самия ден на празника Свети дух е освещаването на храма, имаме тържествена част, концерт на БТР и на Йоана. Изключително активен празник. На 18-и и 19-и юни, на площада ще продължи фолклорният фестивал. Вечерта ще има концерт и на Дико Илиев и Руслан Мъйнов... Желая на добър час на всички, дано всеки намери по нещо от празника за себе си."
В изграждането на новопостроения храм "Свети дух", който ще бъде открит в Монтана на 17 юни, са се включили с дарения много организации и граждани. Няколко са големите дарителски кампании на Общината през последните 12 години. За тях разказва кметът Златко Живков: 
"За първи път посрещаме празника на Свети дух с нов храм "Свети дух". 2007 година започнахме строителството на храма, по-късно и на парка. Сумата, която беше инвестирана от Общината и от различни източници е над 3 милиона и половина. За това как се строи храм в днешно време- храм се строи с много любов и много трудно винаги и по всяко време. Превърнахме това място в един парк и достолепен молитвен дом за християни. Включвам и подкрепа на всички наши съграждани и им благодаря. Които имат желание да дарят за храма, ще има допълнителна сметка, на която хората могат да направят своето дарение. Следващата ни кампания - дарителска, е третият прелез на Монтана в Индустриалната зона на Монтана. Това е едно изключително важно място за цялата работеща част на Монтана. За да нормализираме трафика и да подобрим условията и за работа, и за транспортна комуникация. До края на лятото трябва да приключим с ремонта на Индустриална зона..."
Няколко са фирмите и цеховете, които се намират в Индустриалната зона на Монтана, в тях работят стотици хора.
 
12.06.2019, 16:21 часа
1717 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha