Съдия Надя Иванова от Монтана се пенсионира със златен почетен знак

Съдия Надя Иванова от Монтана се пенсионира със златен почетен знак Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет на заседание, проведено на 10 декември  2019 г., поощри Надя Иванова – съдия в Окръжен съд – Монтана, с отличие „Личен почетен знак първа степен – златен“, както и с парична награда в размер на 1 000 лева за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.  
След повече от четвърт век работа в Окръжен съд – Монтана и стотици разгледани и решени административни, наказателни и граждански дела, съдия Надя Иванова излиза в пенсия. Тя е родена в предбалканското село Замфирово и е завършила гимназия в Берковица. Сред преподавателите, оформилите я като личност и насочили я към хуманитарните науки, е известният в целия Северозапад учител по история Геройко Милчев - любимец на няколко поколения, признава юристката.
„Той беше много начетен човек, с невероятно излъчване и предаде на мен и много млади хора величието и мъдростта на историята, богатството на българския език и литература и ни отвори път в живота“, спомня си Иванова.
През 1978 г. тя завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност право, и започва работа по разпределение като юрисконсулт на община Берковица. След 17  години работа в общинската администрация в Берковица през 1994 г. кандидатства и заема място на съдия в Окръжен съд – Монтана. Била е председател на Административното отделение на съда и зам.-председател от 2004 до 2009 г.  През 2003 г. е получила ранг „Съдия във Върховния касационен съд“ – най-високия ранг за съдия в Окръжен съд. В професионалния си път Надя Иванова е преминала обучение в над 40 семинари по гражданско и европейско право в Националния институт по правосъдие  – София.
“Разглеждала съм много и всякакви дела, но от психологическа гледна точка наказателните дела са много натоварващи, предпочитам гражданско право!“, споделя дългогодишната  юристка.
„Обичам професията си. Съдията не е някаква митична фигура, както си я представят някои. Образът на истинския съдия, който носи това призвание в себе си, е разпознаваем в колегите ми в Окръжен съд- Монтана и в съдилищата в цялата страна. Това са умни, честни и упорити хора, които обичат професията си, упражняват я с удоволствие и отговорност и знаят, че обучението на съдията продължава през целия живот. Съдийството е тежко бреме, което обаче съм носила с гордост!“, казва Надя Иванова.
Освен с професионалните си успехи тя се гордее и с дъщеря  – икономистка и внук – седмокласник, който вече проявява интерес към правото.
„Напускам съдебната система и давам път на младите, но съдията в мен няма да ме напусне!“, заяви на раздяла с колегите си в съда Иванова и пожела на юристите, които ще облекат съдийските тоги, да се ръководят от принципите, очертали и нейния професионален път – да бъдат умни, честни и упорити.
12.12.2019, 15:56 часа
3013 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha