Внимание, фалшива новина! „Конкурент“ смени пола на загинал човек в катастрофата край Расово, скандалът е огромен /доказателства/

Внимание, фалшива новина! „Конкурент“ смени пола на загинал човек в катастрофата край Расово, скандалът е огромен /доказателства/ Сайтът на фалиралия врачански всекидневник „Конкурент“ сътвори един от най-големите гафове в историята си, установи проверка на агенция BulNews.
В неделя главният редактор Георги Александров, по-известен като Гошо Синдика, публикува материал за тежката катастрофа от предишния ден при село Расово, в която загина човек. Според „Конкурент“ при челния удар между лек автомобил „Ситроен“ и камион на „Екометан“ е загинал 35-годишен мъж. Публикуваното твърдение обаче е фалшива новина, тъй като жертвата е жена.
Грешката е брутална и по стандартите на журналистиката - недопустима. За всеки журналист първото правило е да установи дали получената информация е достоверна и едва след това да я разпространява. В цитирания случай Гошо Синдика се е доверил на компрометиран източник и без допълнителни проверки е публикувал откровена лъжа.
Още в първите часове след катастрофата в събота агенция BulNews първа и единствена съобщи, че е станало тежко ПТП на пътя между Монтана и Лом. Медията ни по категоричен начин установи, че има загинал човек и това е жена. По-късно от полицията потвърдиха новината, като уточниха, че това е 35-годишната В.Д. от Лом, която е шофирала колата с монтанска регистрация.

Извънредно! Жена се размаза в камион на „Екометан“ край Расово, пътят за Лом е затворен /снимка/

През това време „Конкурент“ пусна в сайта си материал, в който по традиция преразказваше какво се вижда на снимката, публикувана във фейсбук, без да сочи повече подробности.
В неделя обаче, явно решили да блеснат с информация и да трупат трафик, в техния сайт бе публикувана фалшивата новина за загинал мъж. Малко преди това същото грешно твърдение се появи и в монтанския сайт novinitem.com и очевидно от „Конкурент“ са го преписали на юнашко доверие, без да проверят дали е истина.
Тази поредна груба фактологическа грешка е очаквана и предизвестена. Със завръщането си начело на изданието Гошо Синдика наложи крайно противоречивата практика да се пишат новини по публикувани снимки във фейсбук.  Обикновено изреченията се сглобяват като в час по трудово обучение и за да се прикрие този факт, задължително се пише, че е потвърдена от два независими един от друг източника. Преди време след подадена информация от подобни „източници“, в „Конкурент“ публикуваха новина за труп на Е-79 при Скравена, като бяха вкарали и един ТИР за разкош. Проверка на BulNews в столичното МВР установи, че това е фалшива новина и по това време няма регистриран такъв случай.
Въпреки доказания порочен начин на работа, Гошо Синдика упорито продължава да се труди по тази компрометирана схема, най-вероятно заради липсата на професионални качества. Странното е, че същият човек е председател на журналистическо дружество „Вратица“ и би трябвало да изпъква сред колегите си със своята коректност и непоносимост към нарушаването на етичните стандарти. Оставката от този пост изглежда като най-логичния ход, но дребничкият Гошо Синдика едва ли има подобни морално-волеви качества, за да хвърли кърпата на тепиха.
През последните 5 години от флагман на регионалния печат „Конкурент“ бе превърнат във фабрика за фалшиви новини и това е една от главните причини за фалита на всекидневника. В момента изданието едва крета, като излиза един път седмично, но това става с огромни усилия, които няма как да стигнат за нещо повече, освен за закономерен банкрут.
28.04.2020, 09:25 часа
7260 4
Коментари

Реалист

28.04.2020, 19:32 часа
Не вярвам вече някой да чете Конкурент, така че могат да си пишат каквото искат. Аз съм спрял да ги чета още преди 5 години.

Любомир Христов

28.04.2020, 17:36 часа
Абе Пеевски знае ли какви ги върши този абич в неговия вестник? Не мога да повярвам, че Конкурент е оставен на поступаш. Явно вестника си отива
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha