Нова солена глоба за "Рецикла" заради опасните тонер касети във Враца

Нова солена глоба за "Рецикла" заради опасните тонер касети във Враца РИОСВ – Враца ще наложи нова глоба от 20 000 лв. на фирма "Рецикла" заради опасните тонер касети, научи агенция BulNews.
В петък, 31.07.2020 г., директорът на инспекцията Николай Йорданов е разпоредил изготвянето на технически спецификации с цел принудително изпълнение в случай, че “Рецикла” не премахне доброволно 50-те тона незаконно складирани тонер касети от Италия.
От РИОСВ са предоставили на фирмата списък на всички лицензирани площадки в България, където може законно да складира бракуваните тонер касети.
Припомняме, че според последната версия на “Рецикла” се очакваше незаконно складираните тонер касети на площадка във Враца да бъдат преместени на лицензирана такава в София.

Глътка въздух: До края на месеца извозват опасните тонер касети от Враца

Крайният срок за това беше миналият петък - 31.07.2020 г., но преместването на италианския отпадък така и не се състоя.
Според данни на “Рецикла” и РИОСВ, още през февруари от фирмата са внесли искане в РИОСВ – София да открият площадка, на която да бъдат преместени 50-те тона тонер касети от Италия, които бяха разкрити в началото на годината на незаконна площадка във Враца.
От февруари до август, обаче, нито от фирмата, нито от Инспекцията съобщават за издаден лиценз за преместването на касетите.
През това време се появяваха различни сценарии, които включваха дори складирането на отпадъка в Гърция.
Междувременно на “Рецикла” бяха съставени два акта, като вторият е в размер на 10 000 лева.
Според официалната информация 50-те тона бракувани тонер касети са влезли в България през есента на миналата година. Внесени са от Италия по договор с българската фирма „Рецикла“, но по данни на РИОСВ – София дружеството няма издаден регистрационен документ за временно съхранение на отпадъци.
Според представените документи при проверката, отпадъкът е тръгнал към България като неопасен.
От РИОСВ смятат, че вероятността за замърсяване на почвата при валежи от касетите е малка, тъй като са складирани на бетонирана площадка.
Съхранението им обаче е нарушение, тъй като фирмата не е лицензирана по изискванията на закона за управление на отпадъците.
 
03.08.2020, 10:38 часа
2039 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha