Кметовете настояват за увеличение на субсидиите за общините в Монтанско с близо 1 милиард лева през 2022 година

Кметовете настояват за увеличение на субсидиите за общините в Монтанско с близо 1 милиард лева през 2022 година Националното сдружение на общините в Република България е представило актуализираните си предложения за проекто-бюджет 2022 година на правителството, съобщи кметът на Монтана Златко Живков, който е член на управителния съвет на сдружението. Кметовете настояват за увеличение на основните субсидии за общините, за да бъде осигурена финансовата им стабилност. Най-вероятно преговорите за следващия проекто-бюджет ще започнат през ноември със служебното правителство.
За ръст от 689 милиона лева на трансферите за делегирани държавни дейности, настояват кметовете. Това засяга издръжката на служителите в   администрациите, в секторите на образованието, здравеопазването, социалните дейности, културата, отбраната и сигурността, уточни Живков. Във всичките 265 общини в страната в  са заети 324 хиляди души. Предложението за ръст е свързано с очакваното покачване на минималната работна заплата, лавинообразния скок в цените на електричество, газ, горива, хранителни продукти и други. 
„Над 70 на сто от всички услуги в страната се извършват в общините, подчерта кмета на Монтана.
От НСОРБ ще настояват и за ръст на общата изравнителна субсидия със 139 милиона лева за всички общини. Друго предложение за увеличение е на целевите средства за капиталови разходи със 105 милиона лева. Те са необходими за ремонт на общинската пътна мрежа, чиято дължина е почти колкото републиканската. За сравнение средствата, които се отделят за реконструкция на републикански пътища са 7 пъти повече, отколкото за общински, уточни Живков.
25.10.2021, 17:02 часа
1053 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha