Съдът потвърди отнемането на лиценза на “Делта гард“

Съдът потвърди отнемането на лиценза на “Делта гард“ Административният съд в София е отхвърлил жалбата на охранителната компания "Делта гард" ЕООД срещу заповедта на шефа на националната полиция, с която през ноември м.г. бе отнет лиценза й за извършване на частна охранителна дейност. Това показва проверка на "Сега" в съдебните регистри. Фирмата е осъдена да плати 100 лв. разноски на МВР. Тя може да обжалва пред Върховния административен съд.
Процедурата по отнемане на лиценза бе открита през октомври м.г. на основанието, че собственик, съдружник или управител в дружеството е привлечено като обвиняем за умишлено престъпление от общ характер. До 29 октомври м.г. Димитър Спасов-Каратиста и Марин Русев притежаваха по 50% от фирмата. От тогава дружеството е еднолична собственост на Русев. Стана ясно, че Спасов е бил обвинен в Бургас за самоуправство, осъществено със сила или заплаха.
В жалбата на дружеството се сочеше, че заповедта за отнемането на лиценза трябва да бъде отменена, тъй като Спасов не е бил привлечен като обвиняем преди заличаването му като съдружник. Постановлението за привличането му като обвиняем е от май 2019 г., но до 29 октомври 2021 г. то не му е било предявено и връчено. Затова и лицензът е отнет незаконно. МВР претендира, че срокът, в който Спасов е трябвало да излезе от дружеството, е започнал да тече през 2019 г. и той го е изпуснал. Разследването, по което Спасов е обвинен, е от 2017 г.
Административният съдия пише, че няма правомощия да проверява действията и спазването на сроковете по НПК от страна на наблюдаващия прокурор по висящо наказателно производство, а "Делта гард" може да поиска проверка от Инспектората към Висшия съдебен съвет защо постановлението не е било връчено на Спасов 2 години и половина.
Съдът подчертава, че привличането като обвиняем става със съставяне на съответното постановление, т.е. относима към спора по делото за лиценза е единствено и само датата на съставяне на постановлението за привличане на Спасов като обвиняем - 14 май 2019 г. Това означава, че 30-дневният срок, в който той е трябвало да прекрати участието си в охранителната фирма, е изтекъл на 13 юни 2019 г.
"Делта гард" се прочу с разследването на "Антикорупционния фонд" за бившия следовател Петьо Петров-Еврото и ресторант "8-те джуджета". Президентът Румен Радев поздрави вътрешния министър Бойко Рашков за започналата процедура за отнемане на лиценза на фирмата. "Времето на деребеите свърши", коментира държавният глава.
18.02.2022, 16:18 часа
796 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha