Китайски бизнесмен се включи в протеста на лозарите в Монтана /снимки/

Китайски бизнесмен се включи в протеста на лозарите в Монтана /снимки/ Бизнесменът от Китай Цън Цон, който живее у нас и е закупил и отглежда лозя в Ломския край, се включи в протеста на лозарите в Монтана в петък.
Те настояват управляващите да обърнат внимание на този сектор, който през последните години преживява един от най-тежките си периоди.
Ето какво сподели Цън Цон по повод протеста в свой пост в социалната мрежа Фейсбук.
“Знам, че ситуацията в Украйна е безпрецедентна криза в Европа за последните години, но животът на всички ни си тече, затова пак ще подхвана темата с родното лозарството. Днес се проведоха дълго плануваните протести на лозарите, които се състояха едновременно в 5 различни града в страната. Организира ги Националното сдружение на българските лозари, в което членувам. Честно казано, имахме колебание от съпричастност със ситуацията в Украйна дали да не отложим протестите, но много колеги споделиха, че вече са предприели редица организационни действия и не е разумно да ги спират точно сега.
Исканията от протестите са две:
1. Увеличаване на субсидиите на българското лозарство, за да се доближат поне малко до тези на колегите в ЕС. Малко по-равностойно да стане това състезание. Между 15 евро/дка у нас и 300 евро/дка в другите страни в ЕС някак си е прекалено голяма разликата ми се струва.
2. Оставка на Красимир Коев като директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, както и прозрачен бъдещ конкурс за тази длъжност.
“Намалихме исканията на 2 в сравнение с предишните 5-6 от миналите протести, защото се оказаха много трудни за разбиране и асимилиране от колегите в Министерството на земеделието.
Не само че трудно разбират и помнят, ами и на всяко следващо ръководство трябва да обясняваме всичко отначало. Все се надявах, че като се сменят толкова често, поне да продължавахме разговорите оттам, докъде сме стигнали с предишните, ама аз съм наивен оптимист. Много ясно, че е по-добре да почваме всичко отначало. КПД-то, ако може да е отрицателно, ще е най-добре.
И слушам аз вчера поредното нелепо интервю на въпросния директор на Изпълнителната агенция по лозята и виното по, в което обяснява как протестите били плод на лична вендета от страна на един човек от нашето сдружение, който дори не бил член на организацията.
Доколкото разбрах, ако тромавото Министерство на земеделието и това на финансите отново не успеят да осъзнаят сериозността на проблема на бранша, се плануват протести в София пред двете министерства след някоя друга седмица. Засега 2000 души от цялата страна са потвърдили присъствието си. Някои споделиха, че щели да правят скара под сградите.”, пише Цън Цон.
От няколко години младият бизнесмен, който вече е натурализиран българин, развива лозарство у нас с много хъс и старание, с истинско преклонение към винения еликсир. Закупил е 2500-3000 дка лозя край село Станево с разнообразни сортове алено и бяло вино.
Преди година са засадени 272 дка, след това масивите са дообогатени с още 390 дка. Последната ни годишна продукция беше доста добра, Надявам се и тази година лозята да дадат добър плод ”, казва Цън Цон. След като по стар български обичай заряза лозята на Трифон Зарезан, той се включи и в протеста.
В масивите край Дунав работят към 40 лозари, а вложенията на предприемача от Китай в региона до момента са за 9 млн. лв.
Фирмата се готви да построи и най-малко една изба край Лом, вината от която ще бъдат за българския и европейски пазари. Лозарите си пожелаха да бъде подпомогнат и винения туризъм.
27.02.2022, 12:44 часа
1174 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha