Ансамбъл "Боровчани" ще участва в Националния събор за българско народно творчество "Копривщица 2022"

Ансамбъл "Боровчани" ще участва в Националния събор за българско народно творчество "Копривщица 2022" Ансамбъл за изворен фолклор "Боровчани" при НЧ "Развитие - 1927" - село Боровци е сред одобрените участници за XII Национален събор за българско народно творчество "Копривщица 2022", който ще се проведе от 5 до 7 август в Копривщица.
На 4 юни те представиха обичая "Гергьовден" на Регионалния етап в Монтана. Оценката на журито е положителна богата обредност и пълнота в представянето на отделните елементи.
Ансамбълът - емблема на селото, е създаден през далечната 2000 година. Репертоарът на състава включва обичаите „Трошене на уруглица”, „На блага ракия”, най-атрактивния и с най-много и престижни награди „Изпращане на старокя”, „На тлака”, „Гергьовден”, „Надиграване на мегдана” и много други, съчетаващи в себе си актьорско майсторство, песен, танц и музика.
Многобройни са успехите, наградите и признанията на състава. АИФ ”Боровчани” е представителен ансамбъл на Националната секция на ЦИОФФ „България” към ЮНЕСКО. През 2007 година, от 56 състава за автентичен фолклор в София печели I награда за най-добър ансамбъл на България. Печели и I награда на Роженския събор, I награда на събора в Рибарица, златен медал на Международния фестивал в Момин проход на съставите, представящи сватбени обичаи „Вдигна се сватба голяма”, II награда на Международния фестивал „Малешево пее и танцува”, Сандански и много други.
30.06.2022, 13:08 часа
845 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha