Нидерландските власти задържаха бивш ръководител на службата за сигурност на "Ислямска държава"

Нидерландските власти задържаха бивш ръководител на службата за сигурност на "Ислямска държава" Нидерландската прокуратура съобщи днес за ареста на 37-годишен сирийски бежанец, обвинен в извършването на военни действия в ролята си на служител по сигурността в "Ислямска държава", предаде Ройтерс. 
Прокуратурата каза в изявление, че през 2019 г. мъжът е поискал убежище в Нидерландия. Специален полицейски екип за борба с военни престъпления е получил информация, че заподозреният, който не се споменава по име, е бил бивш ръководител на службата за сигурност на ИД между 2015 и 2018 г. Той е изпълнявал същите функции преди в групировката "Джебхат ан Нусра" ("Фронт на победата") - бивше крило на "Ал Каида" в Сирия. 
Според нидерландските власти задържаният е работил в палестинския лагер "Ярмук" и района южно от столицата Дамаск. Заподозреният ще се яви в петък пред съда в Хага. 
Според нидерландските закони геноцидът, военните престъпления и престъпленията срещу човечеството, извършени на чужда територия, може да бъдат обект на наказателно преследване съгласно международното право, ако заподозреният в тях пребивава в Нидерландия. 
17.01.2023, 16:50 часа
311 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha