С мисъл за нуждаещите се: Ремонтират основно 30 общински жилища във Враца

С мисъл за нуждаещите се: Ремонтират основно 30 общински жилища във Враца 30 общински жилища във Враца ще бъдат основно ремонтирани, научи агенция BulNews. По тази причина общината кани заинтересованите фирми на пазарни консултации, за да бъде определена прогнозна цена за дейностите.
Предмет на обществената поръчка е „Реконструкция и ремонт на общински жилища в съвременни социални жилища за настаняване на уязвими групи от населението и други групи в неравностойно положение“ по оперативна програма „Региони в растеж”. Неговата основна цел е осигуряване на равен достъп до съвременни жилищни условия и създаване на предпоставки за социална интеграция и мотивация за активно включване в социалния живот на хора от уязвими групи от населението и други групи в неравностойно положение. 
Целеви групи са бездомници или хора, живеещи в лоши битови условия; родители с деца, включително такива с влошено здраве и с увреждания; хора в риск от бедност и социално изключване. 
Апартаментите, които ще бъдат ремонтирани, са 32 и се намират в жилищна сграда на бул. “Васил Кънчов“ 2Б. 28 от жилищата са двустайни, a четирите гарсониери на последния етаж ще се преобразуват в два тристайни апартамента. Така община Враца ще разполага с 30 ремонтирани жилища, които да предостави на нуждаещите се. 
В момента помещенията са използвани за общински жилища, но са в лошо експлоатационно състояние. Предвижда се вътрешен ремонт на всички стаи – ще бъде положен ламиниран паркет в спалните и теракот в дневните и кухните, ще бъдат обновени и санитарните възли. Съществуваща дървена дограма ще бъде подменена с PVC, а вътрешните врати - с интериорни. В проекта е заложено също така подмяна на електро- и ВиК инсталациите. Отоплението на жилищата е предвидено да се осъществи от електрически конвектори. Вентилацията в кухненския бокс ще се осъществява от абсорбатор, а в дневната и спалните помещения е естествена, от прозоръчните отвори. Вентилацията в тоалетните е принудителна с индивидуални вентилатори, извеждани с въздуховоди на покрива. 
В общите части на сградата (коридори и стълбища) частично ще се изкърпи компрометираната мазилка, ще се подмени електрическата инсталация и осветлението, ще се пребоядисат стените и таваните и ще се подмени настилката на пода. На цялата сграда ще се изпълнят енергоспестяващи мерки, топлоизолиране на външни стени, топлоизолиране покрив и подмяна дограма по външни ограждащи елементи.
Ще бъде изграден асансьор и рампа за по-лесен достъп на хора с увреждания. За постигане на изискванията за евакуация при пожар, ще бъде изградена външна метална евакуационна стълба по фасадата на сградата.
След като бъдат прегледани предложенията на фирмите и прогнозната стойност на обществената поръчка бъде определена, ще бъде разкрита друга процедура за избор на изпълнител. 
 
09.02.2023, 08:30 часа
2259 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha