Иван Шишков: 84 язовира са ремонтирани незаконно

Иван Шишков: 84 язовира са ремонтирани незаконно 84 язовира са ремонтирани незаконно, без необходимите строителни книжа и контрол. Те са от общо 400 водоема, определени като потенциално опасни. Информацията обяви регионалният министър Иван Шишков по време при проверка на язовир „Тополово 2“ в Община Асеновград, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Шишков цитира заключението на Дирекцията за национален строителен контрол, която е проверила малка част от опасните язовири, за чийто ремонт държавата е отпуснала половин милиард лева.
Язовир „Тополово 2“ е буквално разрушен. Причината – по време на ремонта се случва авария, която разрушава язовирната стена. В момента съоръжението е празно и по него не се работи. Министър Шишков коментира, че този язовир е показателен за това как държавата си е позволявала да строи незаконно в периода 2019 - 2021 г. – без проекти, без разрешение за строеж, без контрол и гаранции.
„При язовир „Тополово 2“, освен ремонт на ремонта, ще се наложи и ремонт на аварията”, каза Шишков. „Държавата е осигурила пари, възложила е проектиране, има изготвен проект, но впоследствие проектите не са одобрени, а започват незаконни ремонти. Няма надзор на ремонтите, не са правени проверки. Нямаме въвеждане в експлоатация. Липсата на регламент, надзор и контрол води до аварии. За съжаление не знаем дали и други язовири могат да аварират по този начин, защото са без строителни книжа“, поясни служебният регионален министър.
От юли 2023 г. има разрешителни книжа за отстраняване на аварията на язовир „Тополово” 2. По думите му заради липсата на правна рамка няма как да се завършат незаконно започнатите ремонти. Според него вината е на държавата в периода 2019-2021 г., като тя се явява възложител и изпълнител.
„Мащабът на незаконното строителство е огромен, пред сериозно предизвикателство сме“, заяви Шишков.
На проверката на съоръжението присъстваха и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Шушков, началникът на Дирекцията за национален строителен контрол инж. Деляна Панайотова, заместник-кметът на Община Асеновград инж. Стоян Димитров и др.
17.02.2023, 15:25 часа
324 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha